Stereometria - stożek.
piotrovvicz: Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do jego pola podstawy jest równy √2 : 1.
Objętość stożka jest równa objętości kuli o średnicy 6. Oblicz wysokość tego stożka oraz miarę
kąta nachylenia tworzącej do podstawy.
15 sty 18:21
Basia:
l = r
√2
h
2+r
2=l
2
h
2 = l
2−r
2 = 2r
2−r
2=r
2
h = r
r
3 =3*36 =3*3*3*4
r = 3
3√4
h=3
3√4
α=45
o
15 sty 18:29
piotrovvicz: Jak ze wzorów na powierzchnię boczną i powierzchnię podstawy stożka wyliczyłeś "l" i "r"?
15 sty 18:32
Mila:
R=3
| | 1 | | 1 | |
Vs= |
| πr2*H⇔ |
| πr2*H=36π |
| | 3 | | 3 | |
r
2*H=108
2)
r=H
3)
r
2*r=108
r
3=108
r
3=27*4
r=3
3√4=H
======
15 sty 18:39
Basia:
| πrl | | √2 | |
| = |
| to masz napisane w treści |
| πr2 | | 1 | |
| | l | | √2 | |
π i r się skrócą i zostaje |
| = |
| |
| | r | | 1 | |
"na krzyż" i masz l=r
√2
potem h z tw.Pitagorasa; wychodzi h=r
zapisanie objętości stożka i przyrównanie do objętości kuli
z tego wychodzi r
i podstawiamy
15 sty 18:42