Bardzo proszę o pomoc, muszę mieć to zrobione na jutro...
Marysia: Iloczyn kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby o 3 od niej większej jest równy 324. Wyznacz
te liczby. Chciałby mi ktos to pomóc rozwiązać wzorami Vietea? Czy w ogóle da się to nimi
zrobić?
16 sty 22:09
Basia:
n2(n+3)2=324
n2(n2+6n+9)−324=0
n4+6n3+9n2−324=0
jak Ty chcesz tu stosować wzory Viete'a?
przecież to nie jest równanie ani kwadratowe,ani dwukwadratowe
nie tędy droga
16 sty 22:16
Marysia: Przez podejrzane teraz?
16 sty 22:18
Basia:
n2*(n+3)2=324
324 = 2*162=2*2*3*3*3*3
324 = 4*81 lub 324=36*9 lub 324=1*324=1*182
324 = 22*92 lub 324=62*32 lub 324=12*182
wybierz rozwiązanie, które pasuje do treści
16 sty 22:20