Znalezc prosta prostopadla
Lew: Znalezc rownanie prostej prostopadlej do prostej 2y−3x = 7 i stycznej do okregu o srodku w
(1,1) i przechodzacego przez punkt (4,5).
16 sty 12:26
Jerzy:
Oblicz promień okręgu, a potem nałóż warunek , aby odległość prostej od środka okręgu
była równa promieniowi.
16 sty 12:28
Jerzy:
Oczywiście miałem na myśli odległość prostej prostopadłej, do zadanej.
16 sty 12:31
Lew: A dałbys odpowiedz?
16 sty 12:38
Jerzy:
r = 5
Szukna prosta: 3y + 2x + C = 0
| | |3*1 + 2*1 + C| | |
Z warunku: |
| = 5 , oblicz C |
| | √22 + 32 | |
16 sty 13:02
Lew: OK dzięki czyli dobrze mi wyszlo
16 sty 13:08
jc: A może tak?
Punkty styczności: (4,5) ± 5/√13 (3,2)
Równania stycznych:
3(x−4+5/√13) + 2(y−5+5/√13)=0
3(x−4−5/√13) + 2(y−5−5/√13)=0
16 sty 13:11