obliczanie granicy funkcji (fragment)
zywson: dlaczego lim
| | e−x | |
x→ − nieskonczonosci |
| |
| | x2 | |
dąży do + nieskonczonosci
16 sty 00:02
stulejka: | | (e−x) | | ((−1)ex | |
Użyj reguły De L'Hospitala lim |
| =lim |
| =lim |
| | (x2) | | 2x | |
16 sty 00:30
Basia: x→−
∞ to x
2→+
∞ i e
−x→e
+∞=+
∞
Stosujemy dwa razy regułę de l.H i mamy
| −e−x | | e−x | |
| → |
| →e−(−∞)=e+∞=+∞ |
| 2x | | 2 | |
16 sty 00:36
jc: ex ≥ 1+x (wykres leży powyżej stycznej w punkcie x=0).
Dla x ≥ 0 mamy ex = (ex/n)n ≥ (1+x/n)n.
0≤ xk e−x ≤ xk (1+x/n)−n →0 przy x→∞ jeśli tylko n > k.
16 sty 00:41