matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 138,
137
,
136
,
135
,
134
,
133
,
132
,
131
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
Madzia :):
bardzo proszę o pomoc lim gdzie x−−> 0 (x+1)*e do potęgi x
0
Malwina:
Bardzo proszę o pomoc. Znajdź zbiór wszystkich wartości parametru a, dla których równanie log
2
(x+3) − 2log
4
x = a ma pierwiastek należący do przedziału <3,4).
0
Wojtek:
1
Dana jest funkcja y = log
(x
2
+ x + 0,25). Znajdź wszystkie możliwe liczby "a" tak,
2
aby wartość tej funkcji dla x = −1 + a była większa od jej wartości dla x = 1.
2
Aga :
Narysuj wykres funkcji f(x)=−cos x + 3 dla x∊ <0,2π> Określ miejsce zerowe i przedziały monotoniczności tej funkcji.
0
azi82:
przekatna prostopadłościanu ma √29 cm.oblicz objetosc i pole calkowite tego prostopadloscianu.
1
anka:
w której cwiartce lezy w ukladzie wspolrzednych punkt przeciecia sie wykresow funkcji liniowych okreslonych wzorami y=2x+4 i y=3
4
Ania:
Bardzo proszę o pomoc. Dana jest funkcja f(x) = 2−x(2a+2b+x)−2(a+b+1). Dla jakich liczb a i b wierzchołek wykresu funkcji f należy do ujemnej półosi OX?
0
Karola:
Dana jest parabola y = x
2
+ c. Wyznacz c tak, aby styczne do tej paraboli w punktach przecięcia z OX były prostopadłe.
1
Jonhson:
Napisz równania stycznych do okręgu x
2
+y
2
−2x+2y−2=0 i równoległych do prostej y=2x
0
Edek:
miejsce zerowe: (x+4)(|x|−1)=0
1
anka:
dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+c do wykresu tej funkcji nalezy punkt A=(−1,−13) a jej wartosc najwieksza jest rowna 2 dla x=4 . wyznacz wspolczynnik a,b,c.
0
Andy:
:::rysunek:::
2
Kinga:
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=2x
2
−8x+5 w przedziale <−1,3>
2
anka:
wyznacz dziedzine funkcji f(x)=
√
x
2
−2x−3
−
1
√
5−|x|
2
anka:
do wykresu funkcji okreslonej wzorem f(x)=4
x
nalezy pinkt A=(a,
1
2
) ile wynosi a
7
Tom:
Witam. Potrzebuje pomocy przy takich równaniach: cos
2
x = 1/2
14
as:
rozwiaz nierownosc; 1)
√
3
(x − 1) >
√
12
x
3
kate:
Siemka. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać działanie?
25p
1
2
*
√
5
*
6
√
5
=
5
2
3
25p
1
2
to 25 do potęgi
1
2
15
Mycha:
mam problem z rozwiazaniem kilku granic ciagu:
11
ania:
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji F(X) jest cały zbiór liczb rzeczywistych
1
zosia:
proszę o pomoc
1
jarosa:
sin 330
0
− 4 ( cos (− 150))
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = Jak to obliczyć?
0
Aga :
Na powierzchnię wolframu pada promieniowanie o długości fali 200 nm. Oblicz energię kinetyczną elektronu wybitego z powierzchni wolframu. Praca wyjściowa z wolframu wynosi 4,6 eV.
2
anka:
dana jest funkcja f(x)=x
3
−3x
2
+5. funkcja g jest okreslona wzorem g(x)=f(x+1)−f(x)+8 wykaz ze funkcja g nie ma miejsc zerowych
1
szok:
które wyrażenie jest większe
√
11
−
√
10
czy
√
6
−
√
5
i dlaczego?
6
as:
Rozwiaz rownanie: a)
√
2
x − 2 =
√
2
−1
0
aaa:
Dla jakich wartośći paramteru p podane równanie ma dwa różne pierwiastki przeciwnych znaków?
2
Kinga:
dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+c . do wykresu tej funkcji nalezy punkt A=(−1,−13) a jej wartosc najwieksza jest rowna 2 dla x=4. wyznacz wspolczynnik a,b,c.
0
Kinga:
marcin zatrudnił sie w czasie wakacji w sklepie z czesciami do rowerów na 14 dni roboczych. otrzymywał wynagrodzenie 50 zł dziennie plus 6 zł za kazda sprzedana czesc rowerowa kosztujaca
6
marta:
zad. a)
5
2
*({2}{5})
x
≥(u{4}{5)
x
3
demi:
Drzewo rzuca cień o długosci 21 m.Oblicz wysokość drzewa wiedząc że promienie słoneczne padaja na płaszczyznę poziomą pod kątem 30 stopni. Wynik podaj z dokładnością do jednego metra.
2
Wojtek.:
Proszę o pomoc Wyznacz a tak , żeby liczba 3 była pierwiastkiem wielomianu
10
deezzyyy :
1. cena wymurowania pierwszego metra komina to 540 zł . każdy następny metr jest droższy o 90 zł .zatem koszt wybudowania komina o wysokości 20 m jest równy : odp. 27 900 zł
3
marta:
potzrebuje pomocy w rozwiazaniu zadania wiem jednak ze nikt nie zaglada pewnie dlatego ze napisalam z bledami ale poprawilam je wiec licze na wasza pomoc...
0
ania:
1
x
2
+x+1
=
5
2−2x
3
−
x
2x−2
2
xor:
Świeży arbuz ważył 4kg, w wyniku przechowywania zawartość wody zmniejszyła się z 99% na
2
98
%
3
Jak zmieniła się masa tego arbuza?
0
ale jaja:
√
213
+3
√
4
*
√
45
√
6
=
3
Carlos2:
Nastepujacych przykladow nie udalo mi sie rozwiazac. Prosza o rozwiazanie badz tez podanie sposobu na ich zrobienie. Na koncu zamieszczam wynik (rzecz jasna ze zbioru).
0
zaq1:
W banku można wykupić bon, którego właściciel otrzyma za rok 5000 zł, za dwa lata 5000 zł i za 3 lata 8000 zł. jaką cenę warto dziś zapłacić za ten bon, gdy oprocentowanie lokat to 10 %?
1
Kinga:
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=2x
2
−8x+5 w przedziale <−1,3>
0
qwerty:
W kwadracie o boku a połączono środki sąsiednich boków. W powstałym kwadracie ponownie połączono środki sąsiednich boków i tak postępujemy analogicznie Oblicz sumę obwodów
1
Kinga:
narysuj wykres funkcji f(x)=(
1
2
)
x
− 4 podaj jej miejsce zerowe
1
Kinga:
wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji f(x)=−2x+4 i przechodzi przez punkt A=(6,−2)
1
JULKA:
WYKAŻ,ZE JEŻELI W GRANIASTOTLU[IE PRAWIDŁOWM CZWOROKĄTNYM PRZEKĄTNA GRANIASTOSLUPA TWORZY Z PŁASZCZYZNĄ PODSTAWY KĄT 45 STOPNI , TO WYSOKOŚĆ GRANIASTOSŁUPA I DŁUGOSĆ KRAWĘDZI PODSTAWY
0
agata_901:
proszę o pomoc w zrozumieniu sposobu rozwiązania zadania: obliczyć granice przy x−>+niesk. oraz przy x−>−niesk. dla funkcji f(x):
1
Kinga:
wyznacz wzór funkcji wykładniczej, ktorej wykres przechodzi przez punkt (−2,
1
9
)
2
kulawa matematycznie:
liczba 8
log
2
3
jest równa:
1
Kinga:
wyznacz współczynnik c funkcji kwadratowej y=x
2
+6x+c
2
jesli wiadomo ze ma ona dokładnie jedno miejsce zerowe
1
qwerty:
Wykorzystując poznane twierdzenia i własności logarytmów pokaż, że:
1
Kinga:
dana jest funkcja f(x)=(3m−1)x−7 wyznacz parametr m tak aby miejscem zerowym funkcji byla liczba x=−3
2
demi:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
2
Przemek:
Jeśli mam 7
x
=64, to jak mogę obliczyć x?
2
ciemnazmatmy:
√
5
1. Wiedząc, że α jest kątem ostrym i sin α =
, oblicz tg α.
5
2. Wiedząc, że tgα =
1
3
, oblicz wartość wyrażenia 5 (2sin
2
α − 1).
0
zaq1:
Na początku każdego z czterech kolejnych lat wpłacamy odpowiednio 1000, 2000, 3000, 4000 zł. Oblicz wartość funduszu na końcu piątego roku, gdy R= 5%
1
Kinga:
wyzncz wzór funkcji liniowej której wykres jest rownolegly do wykresu funkcji f(x)=4x−5 i przechodzi przez punkt A=(−2,1)
2
zosia:
Proszę o pomoc w zadaniu:Wierzchołek C trójkąta ABC jest punktem przecięcia się prostych o równaniach y=x+2 i y=−2x+14,a wierzchołki A i B są punktami przecięcia się tych prostych z
0
MIŚKA:
WYKAŻ ,ŻE JEŻELI W GRANIASTOSŁUPIE PRAWIDŁOWYM CZWOROKĄTNYM KAT MIEDZY PRZEKĄTNĄ PODSTAWY A PRZEKATNĄ ŚCIANYBOCZNEJ , WYCHODZĄCĄ Z TEGO SAMEGO WIERZCHOŁKA MA MIARĘ 60 STOPNI TO
0
MIŚKA:
STEREOMETRIA−SZEŚCIAN JULKA: w szescianie o podstawie dolnej ABCD i górnej A'B'C'D', znajdż miarę kąta miedzy :a. przekątnymi AB' I AD' DWÓCH SĄSIEDNICH ŚCIAN b bokiem AD I PRZEKĄTNĄ ab'
2
Kinga:
f(x)=
√
1−1/3x
1
mat:
Rozłóż na czynniki liniowe wielomian:
2
marta:
log
0.1
2−log
0.1
(x−4)>log
0.1
(x−3)
2
NIKUŚ :
NIKUŚ : ej ej ej pomocy jak to zrobić o co w tym chodzi
0
JULKA:
w szescianie o podstawie dolnej ABCD i górnej A'B'C'D', znajdż miarę kąta miedzy :a. przekątnymi AB' I AD' DWÓCH SĄSIEDNICH ŚCIAN
7
qwerty:
Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu (2, 22, 222, ...)
1
Biedrona:
1) log2x
2
+ logx = log32 − logx 2) logx
4
− logx
3
= log5x −log2x
2
NoName:
Wie ktoś jak obliczyć współczynniki trójmianu kwadratowego y=ax
2
+bx+c wiedząc,że do wykresu tego trójmianu należą punkty A(1,3) i B(3,5) oraz, że ma on największą wartość w punkcie
11
marta:
log(x=2)=logx=log2
2
m.:
f(x)=
1
3
tg
3
x −tgx + x
2
marta:
a) log
0.1
2−log
0.3
(x−4)>log
0.1
(x−3) b)log
2
5=log
2
x>log
2
2
2
marta:
log(x+2)=logx=log2
6
Johnson:
Jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej 2x−y−2=0. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków i pole wiedząc, że A=(1;5)
7
okręgi:
Środki czterech okręgów o promieniu r=6 znajdują się w wierzchołkach kwadratku o boku długości a=6. Znajdź pole wspólnej części tych czterech kół.
11
Karo:
Mam pytanie, jak rozłożyć x
4
−2x
3
−3x
2
+4x−1 na postać dwóch wielomianów stopnia 2 o współczynnikach całkowitych i takich że współczynniki przy drugich potęgach są równe 1 −−>
1
ola:
(x−2)
2
+(y−x)(y+x)=y(y−1)
x−y
x+2y
x+y−
=
+2
2
2
1
Hanka:
Pan K chce wpłacić do banku 2000zł na okres 1 roku.ma do wyboru 3 rodzaje lokat
1
Hanka:
Pan K chce wpłacić do banku 2000zł na okres 1 roku.ma do wyboru 3 rodzaje lokat
5
Karolina:
Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które sa podzielne przez 6 lub przez 10
7
Hanka:
Dane są przedziały A=(−5,2) B=<0,6> wyznacz AUB, A∩B, A/B
5
Hanka:
PRZEDSTAW NA OSI LICZBOWEJ ZBIORY A={X∊R , [X+5] ≥1}
1
HelpMe!:
Ze zbioru z={x∊C:x>0 i x≤5 i
3
x
3
x
−2
x
≤3} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby a i b które traktujemy jako współrzędne punktu P9a,b). Jakie jest prawdopodobieństwo, że punkt P
2
Hanka:
Na działce leśnej założono szkółkę drzewek,która zajmuje 8800m
2
co stanowi 16% całej działki,resztę przeznaczono na pole golfowe
1
anula:
jak wyznaczyc ekstrema funkcji : a) y=(1−x)*e
5
x
1
mm4:
prosze o pomoc
13
Hanka:
wykonaj działanie i zredukuj wyrazy podobne (2x−y)
3
−(2x+y)
2
−(4x−3y)(4x+3y)+12x
2
y+y(y
2
+4x)+20x
2
1
ewa:
prosze o wytumaczenie
!
1
Cucerek:
Dla jakich wartości parametru m para(x,y) będąca rozwiązaniem układu równań
1
Cucerek:
Wyznacz wartość a tak, aby funkcja określona przepisem
2x
2
+x −15
x+3
, dla x≠3
3
Ania:
Dla jakich wartości parametru m układ równań 2x − 3y = 3, x + 2y = 5, x + y = m +2 ma dokładnie jedno rozwiązanie? Podaj to rozwiązanie.
17
gaba:
znajdź 4 liczby tworzące ciąg arytmetyczny. ich suma wynosi 20 a suma ich odwrotności wynosi 25/24
5
Hanka:
oblicz i określ czy wynik należy do zbioru liczb W (liczb wymiernych)czy R/W(liczb niewymiernych)
7
Radek:
x − 1
Wyznacz dziedzinę, miejsce zerowe i wykres funkcji f(x) =
x
2
− 4x + 3
1
Karolina:
Proszę o wytłumaczenie. Dla danych zbiorów: A = <−2, 4), B = { x∊R: x
2
+ 3 ≥ 6} wyznacz:
6
Hanka:
przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego,w nawiasach są ułamki zwykłe ale nie wiem jak to zrobić
1
Lucynka:
Może mi ktoś pomóc z tym równaniem? I wyjaśnić krok po kroku?
Wiem że tam jest okres jakiś 2kπ ale jak to się rozwiązuje to nie wiem
2
Help! I need somebody! ^^:
Oblicz sumę 75 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, (an), danego wzorem an=−5n+9
1
minnie:
y=sinx i y=cosx i x∊<0;
π
2
>
5
guccy:
♦prosze o wieeeeelką pomoc (x2−1)2=64=0 może ktoś sprawdzić x4−2x2−63=0 x2=t t2−2t−63=0 Δ=4+252=256 256=16 t1=−7 t2=9
5
Hanka:
2
mm4:
prosze o pomoc policz granice ciągu:
5
Johnson:
Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k , przechodzącego przez punkty A i B , jeśli:
2
AMANDA:
MOŻE KTOŚ TO SPRAWDZIĆ
5
bania:
9
him:
NASZKICUJ WYKRES FUNKCJI Y=2(X−3)2+5 Z GÓRY DZIĘKI
4
him:
x4−12x2+36=0 pomocy
3
wrrr:
wylicz x
2
Jimmy:
Wyznacz x tak, aby log2,log(2
x
−1),log(2
x
+3) tworzyły ciąg arytmetyczny.
1
Paulinka K.:
Dla jakiej wartości parametru a równanie x
2
+y
2
−2ax−a
2
+2a=0 opisuje okrąg styczny do prostej x=4?
3
deezzyyy :
Trzema początkowymi wyrazami ciągu a
n
dla którego suma początkowych wyrazów określona jest wzorem s
n
=3n
2
, są liczby ?
3
aska:
zbadaj dla jakich wartosci parametru a istnieje rozwiazanie rownan
0
Paulinka K.:
Dla jakich wartości m układ : sinxsiny=
1
2
3
olek:
rozwiąż równanie 3x
3
−3x
2
+4x−4=0 czy ktoś może mi to wytłumaczyć?
2
Nestea:
Bardzo proszę o pomoc ! Potrzebuję to na poniedziałek! A nie mam pojęcia o co w tym chodzi.
3
i:
pomóżcie! log
2
5
5+ log
2
p(4) − 4
2
log
4
7=
2
mm4:
jakie są granice?
0
El Ninio:
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
2
Johnson:
Napisz równanie okręgu, którego środek należy do osi OX i który przechodzi przez punkty A=(2;1) , B=(4;−1).
30
bozenna:
7
Karolina:
Czy mogę prosić tylko o sprawdzenie wyniku? Ze zbioru {1,2,3,4...,11} losujemy jednocześnie 3 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
0
Cytrynka:
Dana jest funkcja f(x)=2−x(2a+2b+x)−2(a+b+1). Dla jakich liczb a i b wierzchołek wykresu funkcji f należy do ujemnej półosi ox
7
damian:
Czy ktoś może sprawdzić czy dobrze to zrobiłem
3
deezyy:
trzeci wyraz ciągu określony wzorem a
n
= log
3
(4n−3)+log
2
2
n
? odp 5 . why ?
2
Smerfik:
Prosze o pomoc z tymi zadaniami
z góry dziękuje
2
aska:
pomoze kto?
!
13
Anka:
Czy ktoś zna podobne rorum chemiczne
?
0
Anulka:
Punkt 0 jest spodkiem wysokości ostrosłupa trójkątnego, w którym wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty o równych miarach. Które z poniższych zdań są prawdziwe? Uzasadnij
3
deezyy:
jezeli suma n początkowych wyrazów ciagu (c
n
) jest okreslona wzorem s
n
=n
2
+3 / n , to trzeci wyraz tego ciągu jest równy ? odp . 1/2
1
Daniel:
ello chodzi jedynie o rozpisanie tych wyrażeń
2
aska:
jaka liczba dodatnia czy ujemna jest cos(tg3/2π)
5
aska:
wyznacz dziedzine f(x)=xcox
2
Ergo:
Siemka Pisalem dzis mature z matmy rozszerzonej i ciekawi mnie czy moj sposob rozwiazania tego zadnia
3
NIKUŚ :
Znajdź równanie prostej prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez pkt,M
16
matthew:
Cześć. "Ciąg geometryczny" zad. 1
4
KASIEK:
Sprawdź czy liczba 140 jest wyrazem ciągu an=
n(n+1)
3
.jeśli tak, to który to wyraz?
1
Wojtas:
W trójkącie ABC dwusieczna poprowadzona z wierzchołka C przecina przeciwległy bok w punkcie D. Wiedząc, że /<BDC/ = 100* i że odcinek CD jest równy jednemu z boków wychodzących z
1
Julek:
To nie zadanie, ale pytanie.
1
Dawiddic:
:::rysunek::: Mając wycinek koła o długości łuku, zawartego między ramionami tego wycinka, wynosi 10cm i
4
KASIEK:
ZADANIE TEKS
? Wynajęcie sali kosztuje 1500 zł. ponieważ 50 uczniów zrezygnowało z udziału w zabawie, więc
7
Basia ;):
Mam problem z tym zadaniem
Niechcą mi wyjść wyniki, prosiłabym o pomoc. Będę wdzięczna.
3
Mira:
Znajdź współrzędne x,y, które są liczbami naturalnymi, spełniającymi warunek: NWW(x,y) + NWD(x,y) = 10
1
edytka:
1.Wykres funkcji f(x)=5/(x+1) przesunięto o wektor W=(4,3) i otrzymano wykres funkcji g(x) . Oblicz i podaj ich dziedzinę .
5
Mateusz:
Mam pytanie jak rozwiązac ten układ:
1
edytka:
Grupa osób zaplanowała wycieczkę , której koszt wynosi 640 zł. , ponieważ 2 osoby zrezygnowały to koszt uczestnictwa dla jednej osoby wzrósł o 16 zł. Ile osób pojechało na wycieczkę ?
1
Natala:
Pomocy! Wierzchołkami trójkąta są punkty przecięcia z osiami układu współrzędnych wykresu funkcji określonej wzorem y=x
2
−1. Oblicz pole tego trójkąta.
1
ola:
Miejscem zerowym funkcji jest x= −2 . Wyznacz równanie prostej będącej wykresem tej funkcji , jesli ona jest prostopadła do prostej o równaniu
0
Anulka:
Punkt 0 jest spodkiem wysokości ostrosłupa trójkątnego, w którym wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty o równych miarach. Które z poniższych zdań są prawdziwe? Uzasadnij
4
leniwiec:
jeśli mam w mianownikach 2x+4 ,x+2 i 2x−4 to jaki będzie wspólny mianownik?
4
kasia:
rzucamy trzy razy kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,że choć raz wypadnie szóstka
2
Johnson:
Ciàg (7, x, y) jest ciàgiem geometrycznym malejàcym. Ciàg (y, x + 4) jest ciàgiem arytmetycznym.
5
Olala:
Wyznacz wartosci zmiennej x, dla których wyrażenie ma sens liczbowy:
x
2
+4x+4
a)
x
2
−4
x
3
−8
b)
x
2
−4x+4
1
Wojtas:
W trójkącie ABC dwusieczna AD kąta A jest równa bokowi AB. Wyznacz /<B/ i /<C/ wiedząc, że /<A/ = 108*
1
Natala:
Napisz wzór funkcji g, której wykres jest obrazem wykresu funkcji f w symetrii względem początku układu współrzędnych, gdy f(x)=−2x
2
+4x−9
2
Anka:
2
3
sprawdź, czy liczby x i y są liczbami przeciwnymi, gdy: x=
+
,
3−2
√
2
3+2
√
2
y=2
√
2
−15.
21
Olala:
Rozwiąż nierówność: 1) x
2
+25≥0
1
Marta:
Państwo Wodzińscy zużyli w marcu 6 m
3
wody zimnej i 7m
3
wody ciepłej zapłacili za to 54zł w kwietniu za zużycie 7m
3
wody zimnej i 6m
3
wody ciepłej zapłacili 50 zł.Ceny wody w marcu i w
4
Mati:
Wynajęcie sali na połowinki, organizowane przez uczniów drugich klas pewnego liceum, kosztuje 1500zł. Ponieważ 50 uczniów z klas drugich zrezygnowało z udziału w zabawie to każdy z
4
Marta:
Pomóżcie
1. Turysta o wzroście 1.80 m podziwia słynny pomnik przyrody−dąb ''Bartek". W tym samym czasie
5
Johnson:
Zbadaj dla jakich wartości parametru c prosta 3x+4y+c=0 jest styczna do okręgu x2+y2=4.
4
Mati:
Nie wiem jak sie za to zabrać...i jak rozpisać...W zjeździe koleżeńskim uczestniczyło n osób. Na powitanie każdy wymienił uścisk dłoni. Ile osób mogło brać udział w zjeździe, jeśli
5
Wydi:
Wykaż, że jeżeli {a
n
} jest ciągiem geometrycznym, to ciąg {b
n
}o wyrazie ogólnym określonym wzorem b
n
=5
(
a
n
)
2
też jest ciągiem geometrycznym.
21
Basia ;):
Mam mały problem z tym zadankiem. Prosiłabym tylko o wskazówkę jak owe zadanie zacząć.
1
wicia:
Podaj w najprostszej postaci, jak takie cos liczyc? ; >
16
Wydi:
Długości boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 30cm są pierwszym, piętnastym i siedemnastym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz pole tego trójkąta.
1
seweryn:
(x+1)
2
=−25*(−4)
13
tofik:
Witam, mam problem z paroma zadańkami, bo z matmy jestem cieniutki, bardzo proszę o pomoc w tych zadań, z góry dziękuje.
2
Litka:
:::rysunek::: Oblicz pole i obwód trapezu przedstawionego na rysunku.
3
Mateusz:
Witam i proszę o pomoc. Z matematyka zawsze sobie nie radziłem,
2
Mała:
Suma trzydziestu dwóch wyrazow ciagu arytm,etycznego (a
n
) jest równa pierwszemu wyrazowi tego ciągu. Oblicz stosunek wartości wyrazu pierwszego a
1
do różnicy r tego ciągu.
10
Bogumił:
Blagam wytlumaczcie mi toemotka Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie wyrazy ciagu sa dodatnie a ich suma jest 5 razy wieksza od sumy wyrazow o numerach
11
Basia ;):
ile procent liczby a=19,75 stanowi liczba b=19,75, a jaki procent iczby b stanowi liczba a.?
2
Anka:
Do tego zadania mam zrobić tabelę? Sprawdź czy zdanie jest tautologią(prawem logicznym) : ~(p /\ q)<=>(~p V ~q)
2
seweryn:
(x+1)2=−25*(−4) jak wyliczyć x?
0
Anka:
proszę
o pomoc w zadaniu 28133 (liczby przeciwne)
1
Mateusz:
Witam mam mały problem z zadaniem o takiej tresci:
0
Anka:
3
√
10
Bogdan
w zadaniu 28091 to chyba będzie sinα=
10
3
Natalia:
Wykres funkcji kwadratowej f przecina oś rzędnych w punkcie (0,−3), natomiast wierzchołek paraboli ma współrzędne (2 1/4,3/8)
0
kasia:
POMOCY
rzucamy trzy razy kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,że choć raz wypadnie szóstka
1
Weronika:
:::rysunek::: Pewien trawnik ma kształt części koła,zaznaczonej na rysunku obok.
0
ola12:
czas(t) 0 1 2 3 4 5 10 15 20 predkosc 0 2 .. ... ... .. ..... .... ....
3
Nikka:
Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1 wynosi
1
:):
Na pisz wzór funkcji liniowej w postaci f(x) =ax + b wiedząc że funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne a dla argumentu pi ( wiecie 3,14)
przyjmuje wartośc −4
0
Magda:
2.Dane są punkty A(−7,−3) i B(−3,5) a) napisz równanie okręgu o średnicy AB b)wyznacz długość boków kwadratu wpisanego w ten okrąg
0
Magda:
Napisz równanie okręgu o środku S(−3,6) i promieniu równym długości odcinka o końcach A=(2,−3) i B=(−5,−1)
0
karola:
a)y = cosx − I 2 cosx I b) y = sinx cosx
3
Magda:
Może mi ktoś pomóc ?
0
monika:
potrzebuje na jutro− 2x
3
−7x
2
−12x+45=0
1
qwerty:
:::rysunek::: witam!
3
seweryn:
seweryn: wstaw pomiędzy liczby 16 i 81 trzy liczby tak by razem tworzyły one pięć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego jak to zrobić?może mi ktoś wytłumaczyć?
9
gonia:
prosze o pomoc −wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne gonia: a) (x−5)(x+5)+2xy=
0
Mała:
Witam wszystkich serdecznie
mam problem z 2 zadaniami dotyczącymi ciągów
Pomóźcie proszę
5
matthew:
Cześć. "Ciąg arytmetyczny" zad1
0
mm4:
prosze o sprawdzenie::
2
camper:
w kwadracie o boku a=1 ścięto naroża tak że powstał ośmiokąt o równych długościach boków. Oblicz pole tego ośmiokąta
?
0
P.:
Napisz równanie okręgu o środku S(−3,6) i promieniu równym długości odcinka o końcach A=(2,−3) i B=(−5,−1)
6
Johnson:
Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2
− 4x +y
2
− 2y−4 = równoległych do osi OY.
0
Wojtas:
W trójkącie ABC przedłużono bok AB poza wierzchołek B i odłożono odcinek BD równy odcinkowi BC. Połączono punkty C i D. Wykaż, że /<CDA / = 1/2 /<CBA/.
0
HELP:
wyznacz wielomian V opisujący objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a i wysokości h jako funkcję x. POdaj dziedzina tej funkcji
0
Wojtas:
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych wynosi 60*. Znajdź kąt zawarty między wysokością i środkową poprowadzonymi z wierzchołka kąta prostego.
0
Anulka:
6
barbarita:
pomóżcie bo niemam pojecio od czego zaczą to zadanie: Dana funkcja kwadratowa F(x)=x2+bx+c wyznacz współczynniki b i c wiedząc, że wierzchołek
4
zbych:
1 Obwód trójkąta równoramiennego jest rówyn 250. Wiedząc, że ramie tworzy z podstawą taki kat
5
alfa, że tgα =
, oblicz pole trójkąta.
12
archiwum 138,
137
,
136
,
135
,
134