zad
Johnson: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2− 4x +y2− 2y−4 = równoległych do osi OY.
26 lis 18:58
Bogumił: (x2−4x+4)−8+(y2−2y+1)−1=0
(x−2)2+(y−1)2=8
26 lis 19:19
Johnson: skąd ty to wziełeś?
26 lis 19:30
Bogumił: masz wzor na rownanie okregu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
czyli robisz tak zeby byl wzor skroconego mnozenia (a+b)
2 albo (a−b)
2
kombinujesz i musisz pamietac zeby wszystko sie zgadzalo

stad to −8 i −1
26 lis 19:36
Bogumił: teraz masz okrag o S(2,1) i promieniu √8 . musisz znalezc rownania stycznych do tego okregu
ktore sa rownolegle do osi OY
26 lis 19:39
Johnson: promień wyjdzie 3 a nie √8....
26 lis 19:47
Bogumił: faktycznie

ale blad
(x2−4x+4)−8+(y2−2y+1)−1=0
(x−2)2+(y−1)2=9
promien 3

ale gafa
26 lis 19:49