Rozwiaż nierówności
Olala: Rozwiąż nierówność:
1) x2+25≥0
2) 3x2+x(x−1)>2x
3) x2+2x−2≤0
26 lis 22:23
ratatatata: 1) Δ=100 / brak miejsc zerowych ramiona paraboli skierowane do góry x∊R+
26 lis 22:31
kasandra:
1/ x€ R
2/ 3x
2 +x
2 −x −2x >0 => 4x
2 −3x >0 => x( 4x −3)>0
miejsca zerowe x = 0 v 4x −3=0 => x =
34
ramiona paraboli zwrócone do góry
więc wartości >0 sa dla x€( −∞,0) U (
34,∞)
3/ rozwiąż samodzielnie
zobacz tu na forum po lewej stronie "funkcja kwadratowa− nierówności"
powodzenia, bo inaczej się tego nie nauczysz , jak odpiszesz gotowca
26 lis 22:33
ratatatata: 2) 4x2−3x>0
x(4x−3)>0
x=0 lub 4x−3=0=> x=3/4
rysujemy parabole i x∊(−∞;0) suma (3/4; +∞)
26 lis 22:34
ratatatata: kasandra święte słowa
26 lis 22:34
kasandra:
26 lis 22:35
ratatatata: ale kasandro droga w pierwszym błąd masz bo x∊R+ a nie do R bo nie może funkcja przyjmować
wartości >0 bo to by było sprzeczne zadaniem,,,
26 lis 22:35
kasandra:
tataratata
A ile jest ( −3)
2 +25



?
lub 0
2 +25 ......
(−2)
2 +25 .......
26 lis 22:39
kasandra:
nierówność jest
alternatywą >
lub =
a kiedy alternatywa form zdaniowych jest fałszuywa


?
26 lis 22:41
ratatatata: ale ramiona masz mieć skierowane do góry a nie ma miejsc zerowych więc nie może wykres
przecinać osi OX...
26 lis 22:43
kasandra:
Bajki opowiadasz

cała nierówność ma rozwiązanie dla
x€R
bo cała parabola znajduje się właśnie nad osią OX
Zadałam Ci pytanie? odpowiedz na nie i po ptokach
26 lis 22:47
ratatatata: a czy większ bądź równa jest mniejsza od zera


kiedy obydwa zdania są fałszywe ale to nie
jest alternatywa niesttety
26 lis 22:49
ratatatata: a skoro jest nad osią OX to to są tylko R
+ a nie R
−
wiem co mówie

nareszcei z kimś można
zdanie na temat matematyczny wymienić

hehe
26 lis 22:50
kasandra:
Dziecino

Czy coś może być jednocześnie większe
i równe?
czy większe
lub równe ?
Wiesz zatem co to jest alternatywa? czy nie wiesz?
26 lis 22:52
26 lis 22:55
ratatatata: większe i równe nie może być jednocześnie ale większe lub równe tak a skoro większe lub równe
to napewno nie ujemne

alternatywa to dwie wykluczające się możliwości Alternatywa jest
prawdziwa, jeżeli którekolwiek z jej zdań składowych jest prawdziwe. W przeciwnym razie
alternatywa zdań jest fałszywa. to to wiem ale co to ma do rzeczy

26 lis 22:57
ratatatata: no to tak to masz racje skoro mówimy o x'ach

to przepraszam najmocniej za pomyłke

a skąd ty
taka mądra jesteś


czyżbyś matematyke tak lubiała

26 lis 22:59
kasandra:
Ma bardzo dużo "do rzeczy"

Bo rozaiązaniem tej nierówności ze względu na "x" ( powtarzam na x
jest zbiór cały
R
jakąkolwiek liczbę podstawisz za x włacznie z zerem i podniesiesz ja do kwadratu i
jeszcze dodasz do tego 25
zawsze otrzymasz liczbę dodatnią
zatem alternatywa większe lub równe jest prawdziwa mimo ,że zachodzi tylko
większe



!
Uwierz mi ,że tak jest ( mam spore doświadczenie ,że aż

jak duże
26 lis 23:03
ratatatata: no zgadzam sie z Tobą masz racje ja byłem cały czas w błędzie

a tu prosze coś bardziej
ciekawszego z zadanek

umiesz już prawdopodobieństwo bo jak możesz to to rozwiąż bo bym
sprawdził czy mi dobrze wyszlo

Rzucono 4 razy symetryczną monetą. Oblicz wariancję liczby wyrzuconych orłów. Podaj wynik z
dokładnością do 0,001.
26 lis 23:06
kasandra:
Superr jest się tak przekonywać .. to świadczy o matematycznym myśleniu

Pozdrawiam
26 lis 23:07
26 lis 23:08
kasandra:
Trzymam kciuki

co do zad>
to należy policzyć wartość oczekiwaną EX= x
ip
i
więc tak: IΩI = 2
4= 16
0 orłów czyli same reszki −−−1 możliwość z prawdopodobieństwem p=
116
1 orzeł 4 możliwości ( ORRR) (RORR) ( RROR) ( RRRO) z prawd. p=
416
2 orły 6 możliwości ( wypisz ( OORR) (RROO)...... p=
616
3 orły 4 " "
p=
416
4 orły 1 możliwość p=
116
Można też tę ilość policzyć ze schematu Bernoulliego
teraz EX=
116*0 +
416*1 +
616*2 +
416*3 +
116*4 =
2
Wariancja D
2X = E(X −EX)
2 = EX
2 − (EX)
2
podstawjając otrzymasz:
D
2X =
116( 0−2)
2 +
416(1−2)
2 +......... dokończ
Odp:
D
2X = 1 mam nadzieję ( matematyczną ) ,że się nie pomyliłam

Powodzenia na jutrzejszej maturze
26 lis 23:43