x
Johnson: Napisz równanie okręgu, którego środek należy do osi OX i który przechodzi przez punkty A=(2;1)
, B=(4;−1).
(2−a)2+(0−1)2=r2
(4−a)2+(0+1)2=r2
Tak to ma wygladac?
27 lis 18:27
kasandra:

Można tak ( błyskawicznie

A( 2,1) B( 4,−1)
S( x, 0) bo S€ do osi OX
IASI = IBSI= r to: IASI
2 = IBSI
2= r
2
więc
( x −2)
2 + ( 0 −1)
2 = ( x −4)
2 + ( 0 +1)
2
x
2 −4x +4 +1 = x
2 −8x +16 +1
4x =12 =>
x = 3
to
S( 3,0) i IASI
2= r
2= (3 −2)
2 +( 0 −1)
2 = 2
r2=2
więc równanie tego okręgu jest:
( x −3)
2 + y
2 = 2
27 lis 19:03
Johnson: 
dziękuję kasandra
27 lis 19:07