help
Cucerek: Dla jakich wartości parametru m para(x,y) będąca rozwiązaniem układu równań
x−y=−1−m
2x−y=2m
należy do wnętrza koła o promieniu √5 i środku (0,0)?
27 lis 21:17
Basia:
x−y=−1−m /*(−1)
−x+y=1+m
2x−y=2m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=1+3m
1+3m−y=−1−m
1+3m+1+m=y
y=2+4m
P(1+3m;2+4m)
O(0,0)
|OP|≤√5
√(1+3m−0)2+(2+4m−0)2 ≤ √5
podnoszę i obustronnie do kwadratu
(mam prawo bo obie liczby jako pierwiastki są ≥0)
(1+3m)2+(2+4m)2≤5
1+6m+9m2+4+16m+16m2−5≤0
25m2+22m≤0
m(25m+22)≤0
[ m≤0 i 25m+22≥0 ] lub [m≥0 i 25m+22≤0 ]
[ m≤0 i m≥−2225 ] lub [ m≥0 i m≤−2225 ]
m∊<−2225;0> lub x∊∅ (bo warunki z drugiego nawiasu są sprzeczne)
m∊<−2225;0> ∪∅
m∊<−2225;0>
28 lis 00:03