matematykaszkolna.pl
dana funkcja kwadratowa F(x)=x2 bx c wyznacz współczynniki b i c barbarita: pomóżcie bo niemam pojecio od czego zaczą to zadanie: Dana funkcja kwadratowa F(x)=x2+bx+c wyznacz współczynniki b i c wiedząc, że wierzchołek paraboli ma współrzędne W(−5,−4), zapisz wzór funkcji w postaci ogólnej , kanonicznej i iloczynowej,
26 lis 18:50
Monika: napierw napisz czy tam jest x2 czy 2x
26 lis 18:58
barbarita: jest x kwadrat
26 lis 19:01
barbarita: x2
26 lis 19:03
Monika: Nie jestem pewna tego rozwiąznia więc nie przepisuj go tylko postaraj się zrobić/sprawdzić sama albo poczekaj aż ktoś sprawdzi czy nie zamotałam i nie powymyślałam niestworzonych rzeczy! emotka wzór : f(x) = x2 +bx+c czyli zrozumiałam ze a =1 masz współrzędne weirzchołka paraboli więc W = (−4 ; −5) , współrzędne wierzchołka paraboli to inaczej W= (p ; q) wzór na p = −b2a czyli wyszło mi ze b = 8 teraz współrzędne wierzchołka i obliczone b podstawiam do podanego przez Ciebie wzoru czyli jest −5 = 16 −32+c czyli c =11 wzór: f(x) = x2 +8x +11 i teraz: https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html posprawdzaj czy moze tak byc i zapytaj jeszcze kogos bo naprawde moglam niezle to zamotac i w ogole powypisywac niezle farmazony
26 lis 19:19
BiebrzaFun : jest ok
26 lis 19:25
barbarita: ok dzięki
26 lis 19:34
szefff: oblicz:f(x)=−3x+bx+c w(−2,−4) f(x)=2x+bx+c w(−1,5) bardzo proszę o pomoc...
16 mar 17:22