...
Jonhson:
Napisz równania stycznych do okręgu x2+y2−2x+2y−2=0 i równoległych do prostej y=2x
Jak to zrobic?
Eta:
1 sposób:
wyznaczamy S i r okręgu:
x
2 +y
2 −2x +2y −2=0 => x
2 −2x +1 −1 +y
2 +2y +1 −1 −2=0
to: ( x −1)
2 + (y +1)
2 = 4 S( 1,−1) r=2
jeżeli proste są stczne to odległość S od prostej stycznej = d = r
styczna równoległa do prostej y= 2x ma równanie : y=2x +b
zapisujemy ją w postaci ogólnej: 2x −y +b =0 i S( 1,−1)
| | I 1*2−1*(−1)+bI | | I3+bI | |
d= |
| = |
| = 2
|
| | √22+(−1)2 | | √5 | |
więc Ib+3I= 2
√5 => b+3 = 2
√5 v b+3 = −2
√5
to: b = 2
√5−3 v b= −2
√5 −3
zatem są dwie takie styczne o równaniach:
y = 2x +2√5−3 v y = 2x −2√5−3
2 sposób
y= 2x +b i x
2 +y
2 −2x +2y −2=0
rozwiązać układ równanń z parametrem "b"
deltę przyrównać do zera i podać wartość "b"
wynik musi być taki sam
Spróbuj rozwiązać tym drugim sposobem i przekonasz się ,który jest mniej pracochłonny
w obliczeniach .
Powodzenia.