Zadanie z treścią...
Mati: Nie wiem jak sie za to zabrać...i jak rozpisać...W zjeździe koleżeńskim uczestniczyło n osób.
Na powitanie każdy wymienił uścisk dłoni. Ile osób mogło brać udział w zjeździe, jeśli
wiadomo, że nastąpiło więcej niż 66 powitań i spodziewano sie co najwyżej 15 osób.
26 lis 22:03
ratatatata: było n osób ale uścisków było n−1 bo sam ze sobą któś nie mógł się uścisnąć czyli wychodzi nam
z tego nierówność: n*(n−1)>66 wyjdą dwa rozw ale jedno większe niż 15 które trzeba będzie
odrzucić
26 lis 22:17
kasandra:
n −−− ilość osób , n €N+ i n≤15
osoba nie wita się sama ze sobą

czyli wita się z n −1 −−osobami i nie ma rewanżu przy powitaniach
| | n(n −1) | |
więc ilość powitań jest: |
|
|
| | 2 | |
ponieważ powitań ma być więcej niż 66
n
2 −n − 132 >0 Δ= 529
√Δ = 23
n
1 = 12 v n
2 = −11 −−−odrzucamy
to n> 12 i n15 więc
n=13 osób
sprawdzamy:
| | 13*12 | |
dla 13 osób mamy: |
| = 78 > 66 ... czyli ok.
|
| | 2 | |
| | 12*11 | |
dla 12 osób mamy: |
| = 66 −−− odpada bo powitań miało być więcej niż 66 |
| | 2 | |
26 lis 22:26
Mati: dzięki wielkie życie moje uratowane w tym tygodniu
26 lis 22:37
kasandra:
26 lis 22:42