:-)
KASIEK: Sprawdź czy liczba 140 jest wyrazem ciągu an=n(n+1)3.jeśli tak, to który to wyraz?
27 lis 15:29
kasandra:
an = 140
n(n+1)= 420 => n2 +n −420=0 Δ= 1680 √Δ= 41
n= 20 v n = −21 −−− odrzucamy bo n€N
Odp:
a20= 140
27 lis 15:39
Mateusz: 420 = n
2 +n
n
2+n−420 = 0 Δ = 1681
√Δ = 41 n
1 = −21=> odrzucamy bo −21≠N
+ n
2 = 20
Liczba 140 jest wyrazem ciągu bo równanie kwadratowe które otrzymalismy ma rozwiązania tak więc
liczba 140 jest 20−stym wyrazem tego ciągu
27 lis 15:40
kasandra:
poprawiam chochlika ..... oczywiście ,że : Δ= 1681 ......
27 lis 15:41
27 lis 15:58