Cóś
leniwiec: jeśli mam w mianownikach 2x+4 ,x+2 i 2x−4 to jaki będzie wspólny mianownik?
27 lis 01:02
AROB: 2x + 4 = 2(x + 2), 2x − 4 = 2(x − 2)
Czyli wspólny mianownik jest: 2(x − 2)(x + 2)
27 lis 01:07
leniwiec: dzięki
27 lis 01:25
leniwiec: | 1 | | 2 | | 3 | | x−3 | | 2x+6 | | 3 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| x+3 | | x−3 | | x2−9 | | (x+3)(x−3) | | (x−3)(x+3) | | x2−9 | |
| | x−3+2x+6+3 | | 3x+6 | |
|
| = |
| |
| | x2−9 | | x2−9 | |
A co tu jest źle?
27 lis 01:46
leniwiec: ups tu akurat jest dobrze xD
sorry za tego posta
27 lis 01:48