prawdopodobieństwo
kasia: rzucamy trzy razy kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,że choć raz wypadnie szóstka
26 lis 20:19
Litka: może 1/3
26 lis 20:26
kasia: ale jak to obliczyc?
26 lis 20:29
Litka: Ja to wzięłam na swoja logikę...
26 lis 20:33
AROB: IΩI = W
nk = n
k = 6
3 = 216 n=6, k=3
A − zdarzenie, że wypadnie co najmniej jedna "6"
A' − zd., że nie wypadnie ani jedna "6"
IA'I = W
53 = 5
3 = 125 (wybieramy 3 wartości spośród 5, bo bez "6")
| | 125 | | 91 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 216 | | 216 | |
27 lis 01:04