matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
zosia:
proszę o pomoc
1.suma dziesięciu wyrazów ciągu arytmetycznego określonego wzorem a
n
=2n+3 jest równa ? 2. liczby log
3
9 , 2 log
2
8 , −6log
1
/3 27 są kolejnymi wyrazami ciągu g. iloraz q tego ciagu jest równy ?
28 lis 17:53
Basia:
ad.1 policz a
1
policz a
1
0
a
1
+a
10
S
10
=
*10 = 5(a
1
+a
10
)
2
ad.2 log
3
9 = 2 2log
2
8 = 2*3=6 −6log
1/3
27 = −6*(−3) = 18 q =
6
2
=
18
6
= 3
28 lis 18:14