Swieży arbuz ważył 4kg, w wyniku przechowywania zawartość wody zmniejszyła s
xor: Świeży arbuz ważył 4kg, w wyniku przechowywania zawartość wody zmniejszyła się z 99% na
Jak zmieniła się masa tego arbuza?
W odpowiedziach jest 1kg.
To jest logiczne? zawartość wody zmalała o 0,6% a masa aż o 1 kg.
Treść zadania jest na pewno dobra.
28 lis 12:43
xor: nie ma nikt pomysłu?
28 lis 15:52
deezzyyy : iczę "suche" w arbuzie:
4*1% = 0,04 kg
teraz jest nowa sytuacja: mokre to 98⅔ % więc suche 1⅓ %
0,04 −−− 1⅓ %
x −−− 100%
x = 3 kg
zmalało o 1 kg
28 lis 16:05
norek:
25 paź 22:00
norek:
25 paź 22:13
Matuszek: Na każdej stronie odpowiedz do tego zadania jest taka sama, a przeciez to nielogiczne. Wyschlo
1/3 procenta wody i od razu cwierc arbuza ubylo? Ludzie zastanowcie sie
Masa wody to 99% z 4kg czyli 3960g
Czyli 99/100 to 100% masy wody
98 i 2/3 to x% procent masy wody
Mnozymy na krzyz, wychodzi 3906,96g czyli tyle wazy woda w arbuzie po ubytku
Dodajemy 40 g suchej masy czyli arbuz wazy teraz 3946,96g
Masa arbuza zmalala o 54,04g
11 mar 20:01
DonCarlito: Nie będę robił jeszcze raz tego zadania tylko spróbuję wyjaśnić tą "nielogiczność"
Wyobraźmy sobie metrową deskę która jest w 99% czerwona (99cm) a w 1% (1cm) zielona.
Doprowadzenie do sytuacji w której część czerwona będzie zajmowała 98% całej deski (obcięcie
jej) nie oznacza że czerwona zmalała nam o 1 procent a tylko tyle że 1 cm zielonej podwoił
swój stosunek. Jak do tego doprowadzić? Obciąć czerwoną połowę deski. Wtedy mamy 49 cm
czerwonej i 1 cm zielonej. Daje to nam stosunek procentowy 98 do 2. Tak samo jest z arbuzem.
Skupiamy się na różnicy procentowej która nam tak naprawdę nic nie daje bo ciało po
zmodyfikowaniu jest całkiem innym ciałem o innych parametrach. Stąd nasze niezrozumienie
7 lip 12:08
pigor: ..., niech o
x=? kg zmalała waga arbuza w wyniku jego
przechowywania, to mamy np. równanie
1%*4=113%(4−x) ⇔
⇔ 4=
43 (4−x) ⇔ 3=4−x ⇔
x=1 kg − o tyle spadła waga arbuza.
7 lip 12:44