help!
Wydi: Wykaż, że jeżeli {an} jest ciągiem geometrycznym, to ciąg {bn}o wyrazie ogólnym
określonym wzorem bn=5(an)2 też jest ciągiem geometrycznym.
26 lis 21:57
kasandra:
Pomogę
26 lis 22:02
kasandra:
a
n ≠0 i b
n≠0
| | an+1 | |
iloraz ciągu an oznaczamy przez q = |
|
|
| | an | |
to iloraz ciągu b
n jest:
| bn+1 | | 5(an+1)2 | | (an+1)2 | | an+1 | |
| = |
| = |
| =( |
| )2=q2
|
| bn | | 5*an2 | | an2 | | an | |
nie zależy od n więc ciąg b
n też jest geometrycznym o ilorazie q
2
to wszystko
26 lis 22:09
ratatatata: kasandra: dobra jesteś
26 lis 22:21
kasandra:
26 lis 22:34
Wydi: Dzięki za pomoc
26 lis 22:39