matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
Wojtek.:
Proszę o pomoc Wyznacz a tak , żeby liczba 3 była pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−6x
2
+ax−6
28 lis 17:10
kaz:
W(3)=0=27−54+3a−6=−33+3a=0→a=11
28 lis 17:13
Wojtek.:
dzięki
28 lis 17:15