matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dla madzi
Edek:
miejsce zerowe: (x+4)(|x|−1)=0 (x+4)=0 v (|x|−1)=0 x=−4 v |x|=1 x=−1 v x=1 Odp. x=−4 v x=−1 v x=1 dziedzina: (2x−6)
√
x+2
≠0 (2x−6)≠0 v
√
x+2
≠0 x≠3 oraz x+2>0 <−−− bo
√
x
≥0 x≠3 i x>−2 Odp.(−2,3)u(3,+∞)
28 lis 19:20