szukam
Anka: Czy ktoś zna podobne rorum chemiczne

?
27 lis 11:05
Mateusz: A co masz z tej chemii
27 lis 11:11
Anka: Mam kilka zadań. zad1. Oblicz stężenie molowe 20% roztworu KOH o gęstości 1,1/cm3
zad2.
Tlenek siarki(IV) i tlenek azotu(V) są tlenkami kwasowymi, a tlenek magnezu i tlenek potasu to
tlenki zasadowe. Uzasadnij to pisząc odpowiednie równania reakcji.
27 lis 12:04
Mateusz: ok juz ci napisze z wytłumaczeniem
27 lis 12:08
Anka: WIELKIE dzięki
27 lis 12:12
Anka: Jak będziesz miał czas to wejdź tu jeszcze trochę później ,ja teraz muszę lecieć odebrać ze
szkoły dzieci. Dzięki Mateusz
27 lis 12:18
Mateusz: Zad 1 mozemy zrobic na 2 sposoby
1 sposób
Najpierw liczymy mase molową KOH wynosi ona 56g/mol i układamy proporcje z której policzymy ile
moli KOH znajduje się w roztworze opierając sie na pewnym warunku wiemy ze C% = 20% => w 100g
roztworu−20g
1mol KOH→56g
y→20g
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y ≈0,357
wiemy ze d = 1,1g/cm
3 więc =>
1cm
3 roztworu→1,1g
x→ 100g
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x ≈91 cm
3
lub
| | m | | m | | 100g | |
d = |
| => V = |
| = |
| ≈91cm3
|
| | v | | d | | 1,1g/cm3 | |
91cm
3→0,357 mola KOH
1000cm
3(z def stężenia molowego)→ z
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z ≈4mol/dm
3
2 sposób łatwiejszy zapewne to skorzystanie z gotowego wzoru
| | C%*d | |
Cmol = |
| gdzie M −masa molowa substancji rozpuszczonej d−gęstość roztworu w |
| | 100%*M | |
g*dm
−3
27 lis 12:29
Mateusz: No ale wzór trzeba zapamiętac i to jest ta sztuka jesli chodzi o zadanie 2
to tlenki kwasowe to takie które które reagują z zasadami ale nie reagują z kwasami
a tlenki zasadowe to takie które reagują z kwasami ale nie reagują z zasadami
No więc na mocy tych reguł np
SO2 + 2KOH→ K2SO3 + H2O
z tlenkiem azotu to juz sama sobie napiszesz nie powinnas miec problemu
MgO + 2HCl → MgCl2 + H2O
27 lis 12:48
Mateusz: z tlenkiem potasu tez zrobisz to nic trudnego
27 lis 12:49
Anka: możesz ? zad3. Napisz konfiguracje elektronowe: −powłokowe,−podpowłokowe,−skrócone z
gazem szlacetnym a) potasu; b)glinu; c)argonu; d)azotu.
zad4. Wprzyrodzie chlor występuje w postaci dwóch izotopów 35CLi 37CL.Zawartość lżejszego
izotopu wynosi 75,53%.Oblicz średnią masę atomową chloru.
27 lis 15:05
Mateusz: dla atomu K
K
2 L
8 M
8 N
1 => powłokowa
1s
2 2s
2 2p
6 3s
2 3p
6 4s
1 => podpowłokowa
[Ar]4s
1 => podpowłokowa skrócona
reszta analogicznie
zad4 korzystamy ze wzoru
| | A1*%A1+ A2 *%A2 +...........+An*%An | |
Ar = |
|
|
| | 100% | |
gdzie A
r→średnia masa atomowa [u]
A
1 A
2 A
n →masy atomowe izotopów[u]
%
A1 %
A2 %
An →procentowe zawartości izotopów w mieszaninie naturalnej %
No i tu podstawiasz do wzoru zawartosc % drugiego izotopu obliczasz na podstawie że wszystko
stanowi 100% czyli 100% − 75,33% =? i masz zawartośc % drugiego izotopu masa atomowa powinna
wyjsc ok 35,48u powodzenia
27 lis 15:32
27 lis 16:00
Mateusz: jeszcze dodam co do tych konfiguracji maksymalna liczba elektronów w danej podpowłoce czyli
maksymalna liczba stanów kwantowych wyraza sie wzorem
4l+2 gdzie l to numer podpowłoki np dla podpowłki s gdzie s jest zerową podpowłkoą liczba
stanów kwantowychbedzie równa 2
Kolejność zapełniania podpowłok jest zgodna ze wzrostem energii:
1s<2s<2p<3s<3p<4s<3d<4p<5s<4d<5p<6s<4f<5d<6p<7s<5f<6d
pisząc skrócone konfiguracje elektronowe patrzymy do jakiej konfiguracji gazu szlachetnego tzn
stabilnej konfiguracji dąży dasny atom np dla Mn moge zapisac konfiguracje w systemie
podpowłokowym zgodnie ze wzrostem energii
Mn = (1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5 4s2) ale patrząc do układu okresowego widze ze Mn będzie
mu najłatwiej przyjąć konfiguracje (będzie dążył) gazu Ar
zapisuje konfiguracje walencyjną oraz podaje gaz czyli zapis skrócony [Ar] 3d5 4s2
27 lis 16:46
Anka: dzięki będę działać
27 lis 17:20