ss
Basia ;): Mam problem z tym zadaniem

Niechcą mi wyjść wyniki, prosiłabym o pomoc. Będę wdzięczna.
y= −3/4x
2+3x+1
Obliczyć x1 x2, p i q , oraz wyznaczyć te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości
dodatnie.
27 lis 08:24
Nikka: | | 3 | |
Δ = 32 − 4*(− |
| )*1 = 9 + 3 = 12 → √Δ = 2√3 |
| | 4 | |
| | −3−2√3 | | 4(3+2√3) | | 12+8√3 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | −34 | | 3 | | 3 | |
| | 2√3 | | 2√3 | |
q = − |
| = |
| |
| | 4*(−34) | | 3 | |
27 lis 08:38
27 lis 09:02
Basia ;): dziękuję
27 lis 09:02
Nikka: pozostaje rozwiązać nierówność
narysuj oś OX zaznacz pierwiastki ( x
2 ≈ −0,62 , x
1 ≈8,62, ramiona paraboli do dołu bo a
jest ujemne) i odczytujesz gdzie są wartości większe od zera czyli w tym przypadku część
wykresu nad osią OX → x∊(x
2, x
1)
(podałam Ci wartości przybliżone, żebyś wiedziała gdzie mniej więcej zaznaczyć pierwiastki ale
zarówno zaznaczając na osi jak i odczytując rozwiązanie podajesz liczby z pierwiastkiem − to
co wyszło z obliczeń)
27 lis 09:36
Basia ;): Dziękuje

Uratowałaś mi skórę
27 lis 14:03
Nikka: nie ma za co, mam nadzieję, że nie było błędu w obliczeniach bo jakieś nieładne liczby
wychodziły
27 lis 14:08
Basia ;): Właśnie idę je sprawdzić więc się dowiem.

Jeszcze raz dziękuję
27 lis 14:17