-
gaba: znajdź 4 liczby tworzące ciąg arytmetyczny. ich suma wynosi 20 a suma ich odwrotności wynosi
25/24
26 lis 23:25
AROB: pomagam
26 lis 23:27
AROB: ciąg arytmetyczny: (x, y, z, t)
x = a
1
y = a
1 + r x + y + z + t = 20
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
z = a1 + 2r |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| | x | | y | | z | | t | | 24 | |
t = a
1 + 3r
Po podstawieniu: a
1 + a
1 + r + a
1 + 2r + a
1 + 3r = 20
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
|
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| | a1 | | a1+r | | a1+2r | | a1+3r | | 24 | |
4a
1 + 6r = 20 /:2
| | 10 − 3r | |
2a1 + 3r = 10 ⇒ a1 = |
| |
| | 2 | |
Podstawiamy to wyrażenie do drugiego równania.
(poślę oddzielnie)
26 lis 23:49
AROB: Straszne rachunki wychodzą , Spróbuję inaczej, Jeśli chcesz, to poczekaj.
27 lis 00:06
AROB: Witaj
Bogdanie, zerknij na to zadanie, proszę. Może znasz jakiś ciekawy sposób?
Próbowałam i z definicji, i z własności ciągu, ale rachunki wychodzą zabójcze.
27 lis 00:30
Bogdan:
Dzień dobry AROB, już patrzę.
27 lis 00:31
Bogdan:
Na razie nie udało mi się znaleźć jakiegoś zgrabnego sposobu rozwiązania tego
układu równań. W zadaniu polecenie brzmi: "znajdź 4 liczby tworzące ... ", żeby coś
znaleźć, to trzeba szukać. Szukałem, szukałem i znalazłem, te liczby to: 2, 4, 6, 8

W dzień spróbuję jeszcze podejść do tego układu równań.
Dobranoc
27 lis 01:49
Miś:
2a + 3r = 10
grupujemy
| 1 | | 1 | | a +3r + a | |
| + |
| = |
| =
|
| a | | a + 3r | | a(a + 3r) | |
podobnie
| 1 | | 1 | | a +3r + a | |
| + |
| = |
| =
|
| a + r | | a + 2r | | (a + r)(a + 2r) | |
Czyli:
Dzielimy przez 10 i do wspólnego mianownika:
| | 1 | | 9 | | 25 − |
| r2 + 25 − |
| r2 | | | 4 | | 4 | |
| | 25 | |
| = |
|
|
| | 9 | | 1 | | (25 − |
| r2)(25 − |
| r2) | | | 4 | | 4 | |
| | 240 | |
Upraszczamy:
| | 25 | |
| = |
|
|
| | 9 | | 1 | | (25 − |
| r2)(25 − |
| r2) | | | 4 | | 4 | |
| | 240 | |
dzielimy obustronnie przez 2,5
| 20 − r2 | | 1 | |
| = |
|
|
| | 9 | | 1 | | (25 − |
| r2)(25 − |
| r2) | | | 4 | | 4 | |
| | 24 | |
mnożymy na krzyż:
| 9 | | 77 | |
| r4 − |
| r2 + 145 =0
|
| 16 | | 2 | |
Δ = 1156
√Δ = 34
r
12 = 4 ⇒ r
1 = −2 ⇒ a = 8
⋁ r
1 = 2 ⇒ a = 2
| | 580 | | 2 | |
r2 = |
| ⇒ r2 = − |
| √145 ⇒ a = 5 + √145
|
| | 9 | | 3 | |
| | 2 | |
⋁ r2 = |
| √145 ⇒ a = 5 − √145
|
| | 3 | |
27 lis 13:41
AROB: Dzięki
Miś i podziwiam.

.
27 lis 22:32
Miś:
Dzięki za uznanie!
Jakoś się to udało zrobić.
27 lis 22:43
AROB:
27 lis 22:53
Bogdan:
Próbowałem znaleźć taki sposób rozwiązania zadania, który nie byłby uciążliwy rachunkowo.
Myślę, że sposób, który przedstawiam jest już do przyjęcia.
Weźmy pod uwagę ciąg arytmetyczny o różnicy r: x, a, y, b, z, c, t:
x = b − 3r, y = b − r, z = b + r, t = b + 3r
x + y + z + t = 20 ⇒ b − 3r + b − r + b + r + b + 3r = 20 ⇒ b = 5
x = 5 − 3r, y = 5 − r, z = 5 + r, t = 5 + 3r
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| x | | y | | z | | t | | 24 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| 5 − 3r | | 5 − r | | 5 + r | | 5 + 3r | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| ) = |
| |
| | 5 − 3r | | 5 + 3r | | 5 − r | | 5 + r | | 24 | |
| 5 + 3r + 5 − 3r | | 5 + r + 5 − r | | 25 | |
| + |
| = |
| |
| 25 − 9r2 | | 25 − r2 | | 24 | |
| 10 | | 10 | | 25 | | 2 | | 2 | | 5 | |
| + |
| = |
| ⇒ |
| + |
| = |
| |
| 25 − 9r2 | | 25 − r2 | | 24 | | 25 − 9r2 | | 25 − r2 | | 24 | |
| 50 − 2r2 + 50 − 18r2 | | 5 | |
| = |
| |
| (25 − 9r2)(25 − r2) | | 24 | |
| 100 − 20r2 | | 5 | |
| = |
| |
| 625 − 25r2 − 225r2 + 9r4 | | 24 | |
| 20 − 4r2 | | 1 | |
| = |
| ⇒ 9r4 − 250r2 + 625 = 480 − 96r2 |
| 9r4 − 250r2 + 625 | | 24 | |
| | 195 | |
9r4 − 154r2 + 145 = 0, Δ = 18496, √Δ = 136, r2 = 1 lub r2 = |
| |
| | 9 | |
| | √195 | | √195 | |
r = 1 lub r = −1 lub r = |
| lub r = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Dla r = 1: x = 2, y = 4, z = 6, t = 8.
27 lis 22:56
Miś:
Masz błąd
twoje r
powinno być
| | √145 | | √145 | |
r = |
| lub r = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
27 lis 23:09
AROB: Witaj
Bogdanie. Dziękuję bardzo za podjęcie wyzwania do tak mrówczej pracy i piękną
prezentację rozwiązania w innej wersji. Aż mam wyrzuty , że tyle czasu temu poświęciłeś.
Jeszcze raz dzięki.
27 lis 23:10
Bogdan:
| | 290 | | 390 | |
Tak Misiu. Mając ułamek |
| zapisałem go na kartce w postaci |
| , |
| | 18 | | 18 | |
niewyraźnie dwójkę zapisałem i potem odczytałem ją jak trójkę i stąd po skróceniu otrzymałem
| 195 | | 145 | |
| zamiast |
| . Dziękuję. |
| 9 | | 9 | |
27 lis 23:17
Miś:
OK!
Teraz mam pewność że to co wyliczyłem zgadza się z twoimi wynikami.
Moje r jest 2 razy większe od twojego.
Powodzenia.
27 lis 23:21
Bogdan:
To r jest tutaj tylko pośrednikiem ułatwiającym obliczenia, zależało mi na uzyskaniu
możliwie najprostszych wyrażeń w mianownikach i dlatego zagęściłem ciąg o wyrazy
a, b, c, co dało mianowniki w postaci: 5 − 3r, 5 + 3r, 5 − r, 5 + r.
27 lis 23:26
Miś:
Dobry pomysł dzięki temu uzyskujesz
pewnego rodzaju symetrię wyrażeń.
27 lis 23:38