Ciągi
matthew: Cześć. "Ciąg arytmetyczny"
zad1
Znajdz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych, ktore przy dzieleniu przez 5 dająreszte 2.
Ja to zadanie zrobiłem tak:
102+107+112+...+997
a
1=102
a
n=997
r=5
a
n=102+(n−1)*5
a
n=102+5n −5
a
n=97+5n
997=97+5n
−5n=97−997
−5n=900/:(−5)
n=180, więc a
180=997
| | 102 + 997 | | 1099*5 | | 5495 | |
S180= |
| *5= |
| = |
| =2747,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wydaje mi się, że coś jest źle no bo to chyba jest nie mozliwe, aby po zsumowaniu liczb
naturalnych wyszedł jeszcze ułamek.... Może mi ktoś to sprawdzić?
26 lis 19:29
matthew: ajć coś przekombinowałem
zamiast 5 tam powinno być180...chyba, wydaje mi się, że pomyliłem liczbę n z różnicą r i teraz
wynik wyszedł mi całkowity, ale nadal nie wiem czy poprawny:99360
26 lis 19:37
Eta:
| | 102+997 | |
S180= |
| *180 = 1 099*90=98 910 |
| | 2 | |
26 lis 19:46
matthew: ja nie wiem jak ja tak moglem zrobic, ok

dzikuję
26 lis 19:55
Eta:

....... zdarza się i najlepszym

Wniosek: musisz sprawdzać dokładnie proste rachnki !
26 lis 20:00
matthew: Zapamiętam
26 lis 20:06