Zadaie z treścią! ratunku!
Mati: Wynajęcie sali na połowinki, organizowane przez uczniów drugich klas pewnego liceum, kosztuje
1500zł. Ponieważ 50 uczniów z klas drugich zrezygnowało z udziału w zabawie to każdy z
pozostałych uczniów powinien zapłacić o 1 zł więcej niż planowano. Ilu uczniów jest w klasach
drugich?
26 lis 22:00
Bogdan:
xy = 1500
(x − 50)(y + 1) =1500
26 lis 22:05
Mati: o dzięki wielkie
26 lis 22:08
ratatatata: x− liczba uczniów w kalsach drugich
y− kwota którą muszą zapłacić
1.x*y=1500 => y=1500/x
2.(x−50)*(y+1)=1500
2. 1500+x−75000/x−50=1500 //*x
1500x+x
2−75000−50x=1500x
x
2−50x−75000=0
Δ=302500;
√Δ=550
x
1=−250//sprzeczne x
2=250
uczniów było 250.... jak się gdzies w dodawaniu albo mnożeniu nie pomyliłem powinno byc
odbrze
26 lis 22:10
Bogdan:
Sprawdzimy.
1. xy = 1500, x > 0 i y > 0
2. (x − 50)(y + 1) = 1500 ⇒ 1500 + x − 50y − 50 = 1500 ⇒ x = 50y + 50
1. 50y2 + 50y − 1500 = 0 ⇒ y2 + y − 30 = 0 ⇒ (y − 5)(y + 6) = 0 ⇒
⇒ y = 5 lub y = −6 sprzeczność
2. x = 50*5 + 50 = 300
Odp. W klasach drugich jest 300 uczniów.
26 lis 23:15
marzena: odpowiedź 300 uczniów jest poprawna
23 sty 12:42
monika27: mam tylko jedno pytanie: zgadza mi się x1 ale x2 wychodzi mi 300 po obliczeniu delty i x1 i
x2
4 sty 16:57