matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Kinga:
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=2x
2
−8x+5 w przedziale <−1,3>
28 lis 15:06
Godzio:
8
p=
=2 2∊=<−1,3>
4
f(p)=2*4−8*2+5=8−16+5=−3 <− najmniejsza f(−1)=2+8+5=15 <− największa f(3)=18−24+5=−1
28 lis 15:08