3 podzielone na pirwiastek z 2 minus 1
bozenna:
30 paź 16:21
bozenna: usuń niewymierność z mianownika
30 paź 16:27
Natasza: | 3 | | 3(√2+1) | |
| = |
| =3√2+3 |
| √2−1 | | 2−1 | |
30 paź 16:30
bozenna:
30 paź 16:30
godzio187: na dole jest wzór skroconego mnożenia jak byś nie wiedziała skąd to się wzięło (a+b)(a−b) =
a
2−b
2
30 paź 16:39
bozenna: usuń niewymierność z mianownika
6 podzielone na pierwiastek z 3 plus 1
pokaz jak w kolejności to zrobić
30 paź 16:41
Natasza: | 6 | | 6 | | √3−1 | | 6√3−1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √3+1 | | √3+1 | | √3−1 | | 2 | |
30 paź 17:08
30 paź 17:09
bozenna: wielkie dzięki ale nie rozumiem skąd się wzięło w mianowniku 2
30 paź 17:17
bozenna: wielkie dzięki ale nie rozumiem skąd się wzięło w mianowniku 2
30 paź 17:18
Kamilcia: ponieważ takie same pierwiastki się redukują i wychodzi 3 − 1 = 2
30 paź 17:26
bozenna: Nataszo błagam napisz mi skąd masz te dwa
30 paź 18:12
bozenna: Proszę jeszcze jeden przykład bardzo chce to zrozumieć
usuń niewymierność z mianownika
pierwiastek z 3 podzielony na 2 pierwiastek z 3 minus 5
30 paź 18:28
godzio187: | 6 | | √3−1 | | 6√3−6 | |
| * |
| = |
| = |
| √3+1 | | √3−1 | | (√3+1)*(√3−1) | |
| | 6√3−6 | | 6√3−6 | | 6√3−6 | |
|
| = |
| = |
| =3√3+3 |
| | √32−12 | | 3−1 | | 2 | |
30 paź 18:32
mini: masz tam wzór skróconego mnożenia (√3−1)(√3+1)=√32−12=3−1=2
30 paź 18:33
godzio187: | √3 | | √3*(2√3+5) | | 6+5√3 | | 6+5√3 | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| 2√3−5 | | (2√3−5)(2√3+5) | | 12−25 | | 13 | |
30 paź 18:36
bozenna: Znów mam problem skąd się wzięło 6 w liczniku i 12 w mianowniku czy możesz mnie poprowadzić
krok po kroku jakie robisz działania to może wreszcie zrozumie , po kolei co przez co żebym
wiedziała
w następnych przykładach
30 paź 19:13
godzio187: ok czekaj to to troche zajmie dluzej nim to rozpisze

takze za jakies 10 min tu zagladanij
30 paź 19:14
godzio187: początek:
| √3*(2√3+5) | |
| =
|
| (2√3−5)(2√3+5) | |
licznik:2
√3*
√3=2*3=6 (mnożąc pierwiastki wychodzi
√3*3=
√9 a
√9= 3)
mianownik: tu jest zastosowany wzór skróconego mnożenia określony wzorem ogólnym:
(a−b)(a+b)=a
2−b
2 naszym "a" jest 2
√3 a "b" 5
oblicze teraz "b
2 czyli (2
√3)
2
(2
√3)
2= 2*2*
√3*
√3=4*3=12
mam nadzieję że rozumiesz
30 paź 19:24
godzio187: o

, idealnie 10 min
30 paź 19:25
bozenna: Wielkie dzięki możne uda mi się to pojąć,znam wszystkie wzory skróconego mnożenia,
a nie potrafię ich zastosować
30 paź 19:47
bozenna: Proszę pomóżcie.
5( x−2 ) + 4(3 −x ) =9(x + 1) − 7
5 x −10 +12 − 4x = 9x + 9 −7
5x −4x−9x = 2+ 10 − 12
− 8x = 0
co dalej,jak to zakończyć?
8 lis 18:47
Ergo: x=0
8 lis 18:59
bozenna: Ergusiu tak to rozumiem czyli;
−8x =0 I : 8
x =0
tak dobrze czy źle myślę.
8 lis 19:08
bozenna: napisz mi proszę czy to jest dobrze
8 lis 19:58
bozenna: napisz mi proszę czy to jest dobrze
8 lis 20:10
malina18: : −8
8 lis 20:14
malina18: : −8
8 lis 20:15
bozenna: jak mam to rozumieć?
8 lis 21:27
Nikka: podzielić przez −8
8 lis 21:30
ewelka: 3−12√5[−6}
27 lis 18:53