Ciągi
matthew: Cześć. "Ciąg geometryczny"
zad. 1
Czy ciąg a
n=3*5
n+2 jest ciągiem geometrycznym?
Ja zrobiłem je(choć nie do końca) tak:
a
n=3*5
n+2
a
n+1=3*5
(n+1)+2=15
n+3
| | an+1 | | 15n+3 | | 15n+3 | |
q= |
| = |
| = |
| .... no i dalej nie wiem...  |
| | an | | 3*5n+2 | | 15n+2 | |
Może mi ktoś pomóc, bądź przynajmniej podpowiedzieć?
26 lis 23:07
ratatatata: nie możesz pomnozyć 3 i liczby 5 z potęgą u góry... zapisz to normalnie 3 się skrócą i zostanie
5(n+3)/5(n+2) = 5[(n+3)−(n+2)] i tyle
26 lis 23:11
Nikka: a
n+1 = 3*5
n+3
| an+1 | | 3*5n+3 | | 5n*53 | | 53 | |
| = |
| = |
| = |
| = 5 |
| an | | 3*5n+2 | | 5n*52 | | 52 | |
26 lis 23:15
Bogdan:
Ciąg (an) jest geometryczny ⇔ an2 = an−1 * an+1 dla n > 1
26 lis 23:16
Julek:
an=3*5n+2
musisz skorzystać z własności Ciągu geometrycznego:
(an)2 = an−1 * an+1
a1=3*53 = 375
a2=3*54 = 1875
a3=3*55 = 9375
18752 = 375*9375
Możesz bawić się operacjami na potęgach bądz skorzystać z kalkulatora :
3515625 = 3515625
Tożsamość mówi nam o spełnieniu warunków własności ciągu geometrycznego.
Ciąg ten jest geometrycznym
Pozdrawiam
P.S Ciąg geometryczny charakteryzuje się ilorazem. n w potędze mówi nam o krotności 5. Odrazu
można zauważyć, że jest to ciąg geometryczny.
26 lis 23:19
matthew: Czyli ciąg nie jest geometryczny, bo zależy od "n", ktore jest w potędze, tak?
dzięki za odpowiedz
26 lis 23:21
Bogdan:
an2 = 9*52n + 4
an−1 * an−1 = 3*5n + 1 * 3*5n + 3 = 9*5n + 1 + n + 3 = 9*52n + 4 = an2
a więc ciąg (an) jest geometryczny
26 lis 23:24
Julek: własnie, że jest geometryczny

Spełnia warunek własności (tylko dla ciągu geometrycznego

) o którym juz pisałem
a
n2 = a
n−1 * a
n+1
Ciąg geometryczny posiada iloraz. Czyli wartość, przez którą trzeba pomnożyć wyraz aby otrzymać
następny np. ciąg geometryczny składający się z trzech liczb (4 ; 8 ; 16) o ilorazie 2. Mnożąc
pierwszy wyraż razy iloraz (4*2) trzymałem 8, nastepnie 8 *2 = 16.
Różni się to od ciągu arytmetycznego, który posiada różnice. Na przykład
ciąg arytmetyczny skladający się z trzech liczb (4; 6; 8). Jak widzisz tutaj sumujemy, a nie
mnożymy. 4+2 = 6 i 6+2 = 8
Wszystko sprowadza się do tego, że musisz ocenić po wzorze ogólnym to czy zaznacza on
wielokrotność mnożenia jakiejś liczby.
27 lis 02:31
matthew:
| | an+1 | |
Czyli tak, ciąg jest geometryczny, gdy q= |
| vest stałe, niezależne od "n". |
| | an | |
Kiedy w zadaniu rozwiązaniem jest 5, to ciąg jest geometryczny? bo w potędze rzeczywiście jest
"n" ale jest to krotność liczby 5, dlatego "n" jest niezwiązana bezpośredno z wynikiem
końcowym, tak?
27 lis 11:26
matthew: Po prostu w wyniku nie może stać przy liczbie "n" aby ciąg był geometryczny?
27 lis 11:27
Bogdan:
Dzień dobry.
Z własności ciągu geometrycznego (pokazanej wyżej, a także tu
279),
mamy zależność: dla wszystkich wyrazów ciągu (a
n) oprócz wyrazu pierwszego i ostatniego
zachodzi równość: a
n2 = a
n−1 * a
n+1.
Można powiedzieć, że jeśli ta równość przy podanym ograniczeniu zachodzi, to ciąg jest
geometryczny.
W podanym zadaniu właśnie zachodzi ta równość, bo a
n2 = 9*5
2n+4 oraz
a
n−1 * a
n+1 = 9*5
2n+4, co oznacza, że ciąg a
n = 3*5
n+2 jest geometryczny.
Nie ma potrzeby, a nawet nie powinno się dla uzasadnienia jakiegoś stwierdzenia
wprowadzać do rozważań wybranych liczb. Nie można więc nie tracą ogólności,
przyjmować: a
1, a
2, a
3. Trzeba prowadzić wywód na wyrażeniach ogólnych,
czyli pisząc a
n−1, a
n, a
n+1.
Np. tożsamości trygonometryczne uzasadnia się m.in. przez przekształcanie jednej
ze stron równości otrzymując w wyniku wyrażenie znajdujące się po drugiej stronie
tej równości. Nie wprowadza się wybranych miar kątów do wyrażeń trygonometrycznych.
Podsumowując, przy uzasadnieniu trzeba się trzymać wyrażeń ogólnych i nie korzystać
z wybranych wartości liczbowych.
27 lis 14:32
Nikka: | | an+1 | |
dlaczego nie wystarczy sprawdzić ile jest równy iloraz |
|  − przecież to nie |
| | an | |
są wybrane liczby...
27 lis 14:38
Nikka: (an)2 = an−1*an+1 − ten wzór podawano mi jako własność ciągu geometrycznego...
27 lis 14:40
Bogdan:
Tak właśnie podałem: "Z własności ciągu geometrycznego ... mamy zależność".
Korzystamy z niej przy uzasadnianiu, że ciąg jest geometryczny.
Wybrane liczby, to podane przez Julka: a1, a2, a3.
27 lis 15:00
aska: Bogdan pomozesz?
27 lis 15:03
Nikka: mnie uczono inaczej... wystarczy sprawdzić czy iloraz jest stały...
| | an+1 | |
czyli sprawdzić ile jest równe |
| |
| | an | |
27 lis 15:09
Bogdan:
Przepraszam, teraz mam inne zajęcia, wrócę tu po godz. 20
27 lis 16:01