ciągi
Bogumił: Blagam wytlumaczcie mi toemotka Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie
wyrazy ciagu sa dodatnie a ich suma jest 5 razy wieksza od sumy wyrazow o numerach
nieparzystych. a)Wyznacz iloraz ciagu b) wiedzac ze iloczyn dwudziestu poczatkowych wyrazow
tego ciagu wynosi 102432 wyznacz pierwszy wyraz tego ciagu. Nie to ze nie probowalem.
a1+a2+...+an=5(a1+a3+...+a2n+1)
a1+a1q+...+a1qn−1=5(a1+a1q2+....+?)
nie mam pojecia czy robie dobrze i czy to do czegos prowadzi
26 lis 19:54
Nikka: wow, niezłe zadanko

spróbuję − daj mi chwilkę

chyba widziałam coś podobnego na forum − ale nie pamiętam czy było rozwiązane...
26 lis 20:44
Bogumił : no wlasnie

to do matury z matematyki roszerzonej.. mam jeszcze jedno tego typu zadanie i
wlasnie sprawiaja mi one niezly klopot
26 lis 20:46
26 lis 20:56
Bogumił : hmm juz obczajam

ja szukalem i nie znalazlem nic. Dziekuje
26 lis 21:01
Nikka: wyszło mi q=4
26 lis 21:09
kasandra:
Tak q= 4
26 lis 21:12
Nikka: a a1 = 4−50
26 lis 21:14
ratatatata: wręcz idealnie q=4
26 lis 21:14
Nikka: Bogumił jak idzie?
26 lis 21:28
kasandra:
Podam proste rozwiązanie

Udowodnimy twierdzenie ,że:
w ciagu geometryczym o parzystej liczbie wyrazów
stosunek sumy wyrazów stojących na miejscach parzystych
do sumy wyrazów stojących na miejscach nieparzystych równy jest
q
Będzie to nam potrzebne do rozwiązania w prosty sposób tego zadania:
Dowód twierdzenia:
a*q + a*q
3 + a*q
5 +..... + a*q
2n−1 = S
2n
a +a*q
2 + a*q
4 + ...... +a*q
2n−2= S
2n−1
więc
| | S2n | | q(a+a*q2+a*q4+...+a*q2n−2) | |
|
| = |
| =q
|
| | S2n−1 | | a+a*q2+... +a*q2n−2 | |
po skróceniu =
q c.b.d.o
więc teraz nasze zadanie:
S
n = 5*S
2n−1
ponieważ : S
n = S
2n+ S
2n−1
to: S
2n + S
2n−1= 5*S
2n−1 => S
2n= 4*S
2n−1
Odp:
q=4
Pozdrawiam
26 lis 21:29
Sofia : Genialne rozwiązanie x)
14 mar 11:27
Michał: Mam, moim zdaniem, jeszcze prostsze rozwiązanie.
W ciągu geometrycznym, suma parzystych wyrazów wynosi:
Sn = a
1 * (1 − (q
n/2)
2)/(1−q
2)) = a
1 * (1 − (q
n)/(1−q
2))
Wyjaśnienie: w ciągu składającym się z samych wyrazów nieparzystych wartość kolejnego wyrazu
wzrasta o wartość ilorazu "podstawowego" ciągu. Skoro to ciąg parzysty, to liczba wyrazów
ciągu wyrazów nieparzystych wynosi n/2.
W takim razie, co wynika z treści zadania:
a
1 * (1−q
n)/(1−q) = 5 * a
1 * (1−q
n)/(1−q
2)
a
1 nam spada, 1− q
n również. Mnożymy na krzyż:
5 − 5q = 1 − q
2
Przenosimy na jedną stronę, rozwiązujemy równanie kwadratowe i otrzymujemy dwa pierwiastki:
q
1 = 4 ∊ q
q
2 = 1 ∉ q ( w przypadku kiedy iloraz równy jest jeden, ciąg jest stały, co wyklucza treść
zadania)
Za tydzień matura. Trzymajcie kciuki
30 kwi 01:06