ciąg geometryczny
Rovni: Witam pomóżcie proszę w zadaniach z ciągu geometrycznego− proszę o jakieś wskazówki jak to
zrobić
1 Liczba wyrazów skończonego ciągu geometrycznego jest parzysta. Suma wszystkich wyrazów
tego ciągu jest 5 razy wieksza od sumy wszystkich wyrazów o numerach parzystych. Znajdź iloraz
tego ciągu.
2 Zbadaj czy trzy różne liczby a1,a2,a3 mogą jednocześnie tworzyć ciąg arytmetyczny i
geometryczny.
23 lis 11:27
Basia:
a
1+a
2+....+a
2n = 5(a
2+a
4+a
6+....+a
2n)
| | 1−q2n | |
a1* |
| = 5(a1*q + a1*q3+a1*q5+....+a1*q2n−1) |
| | 1−q | |
| | 1−q2n | |
a1* |
| = 5a1*q(1 +q2+q4+....+q2n−2) |
| | 1−q | |
| | 1−q2n | |
a1* |
| = 5a1*q(1 +q2+q4+....+q2(n−1)) |
| | 1−q | |
| | 1−q2n | |
a1* |
| = 5a1*q(1 +(q2)1+(q2)2+....+(q2)(n−1)}) |
| | 1−q | |
w nawiasie mamy sumę ciągu b
n geometrycznego b
1 = 2 iloraz = q
2
| | 1−q2n | | 1−(q2)n | |
a1* |
| = 5a1*q*1 |
| /:a1 |
| | 1−q | | 1−q2 | |
| 1−q2n | | 1−(q2)n | |
| = 5q* |
| |
| 1−q | | 1−q2 | |
potrafisz to rozwiązać do końca ?
23 lis 12:36
Rovni: dzieki
23 lis 13:29
Bogdan:
Dzień dobry.
Zadanie 1. Pójdźmy tropem Basi, ale nieco zmodyfikujemy obliczenia.
a
1 + a
2 + a
3 + a
4 + ... + a
2n−1 + a
2n = 5a
2 + 5a
4 + ... + 5a
2n
| a2 | | a3 | | a4 | |
| = q, |
| = q2, |
| = q2 |
| a1 | | a1 | | a2 | |
a
1 + a
3 + ... + a
2n−1 = 4(a
2 + a
4 + ... + a
2n)
W każdej sumie jest n czynników.
| | q2n − 1 | | q2n − 1 | |
a1 * |
| = 4 * a2 * |
| |
| | q2 − 1 | | q2 − 1 | |
Po uproszczeniu mamy:
| | a2 | | 1 | | 1 | |
a1 = 4a2 ⇒ |
| = |
| ⇒ q = |
| |
| | a1 | | 4 | | 4 | |
23 lis 14:43
Masztalski: Witam,
Chciałbym wprowadzić drobną korektę do rozwiązania Bogdana, gdyż wkradła się tam drobna omyłka,
otóż mamy zależność
4 * S
2n−1 = S
2n . Skoro
| | 1 − q2n | |
S2n−1 = a1 * |
| , a |
| | 1 − q2 | |
| | 1 − q2n | |
S2n = a2 * |
| |
| | 1 − q2 | |
| | 1 | |
to q = 4 , a nie |
| . To tak pro forma  |
| | 4 | |
1 gru 18:57
Bogdan:
| | 1 | |
Stwierdziłem, że iloraz ciągu opisanego w zadaniu q = |
| , aMasztalski, że q = 4. |
| | 4 | |
Zamiast prowadzić wywód teoretyczny, sprawdźmy nasze ustalenia na przykładzie, treść
zadania zapisuję pogrubioną czcionką.
Liczba wyrazów skończonego ciągu geometrycznego jest parzysta.
Weźmy ciąg geometryczny (a
n), w którym a
1 = 64, n = 4.
Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest 5 razy większa od sumy wszystkich wyrazów
o numerach parzystych.
| | 1 | |
Dla q = |
| mamy: a1 = 64, a2 = 16, a3 = 4, a4 = 1. |
| | 4 | |
64 + 16 + 4 + 1 = 85, 16 + 1 = 17, 85 = 5 * 17
zgadza się;
Dla q = 4 mamy: a
1 = 64, a
2 = 256, a
3 = 1024, a
4 = 4096.
64 + 256 + 1024 + 4096 = 5440, 256 + 4096 = 4352, 5440 ≠ 5 * 4352.
Dla q = 4, który podał
Masztalski, nie są spełnione warunki zadania,
| | 1 | |
natomiast q = |
| , który podałem, te warunki spełnia. |
| | 4 | |
2 gru 21:42
Nikuś: Bogdanie, zadziwię cię. Odpowiedzi świadczą o wyniku q=4
28 mar 23:35
Mila: 2)a≠b≠c
| | a+c | |
a,b,c ciąg arytmetyczny ⇔b= |
| |
| | 2 | |
a,b,c ciąg geometryczny⇔b
2=a*c
a
2+2ac+c
2=4ac
a
2−2ac+c
2=0
(a−c)
2=0⇔a=c co jest sprzeczne z założeniem
28 mar 23:59
gfhfg: fghfgh
17 kwi 20:52