zas
anka: wyznacz dziedzine funkcji f(x)=√x2−2x−3−1√5−|x|
28 lis 18:40
Godzio: x
2−2x−3≥0
Δ=4+12=16
√16=4
x∊(−∞,−1)∪(3,∞)
√5−|x|≠0
|x|≠
√5
x≠
√5 ∧ x≠−
√5
√5−|x|>0
|5−|x| | >0
5−|x| >0 v 5−|x| <0
|x|<0 sprczeność v |x|>0 x∊R−{0}
nie wiedziałem czy jest
√5−|x| czy
√5−|x| wiec rozwiazalem to i to dopasuj sobie do odpowiedniego pamietajac ze
musi spelniac wszystkie warunki np jest to bylo to:
√5−|x| to
Df: x∊(−∞,−1)∪(3,∞) ∧ x∊R−{0} ⇒ x∊(−∞,−1)∪(3,∞)
28 lis 18:50
Godzio: a jeśli to: √5−|x| to
x∊(−∞,−1)∪(3,∞) ∧ x≠√5 ∧ x≠−√5 ⇒ x∊(−∞,−1)∪(3,∞) − {−√5}
28 lis 18:52