Ciągi arytmetyczne
Mała: Suma trzydziestu dwóch wyrazow ciagu arytm,etycznego (an) jest równa pierwszemu wyrazowi tego
ciągu. Oblicz stosunek wartości wyrazu pierwszego a1 do różnicy r tego ciągu.
26 lis 20:58
Nikka: a
1, a
2, a
3, ... , a
32, .... − ciąg arytmetyczny
Ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego:
a
32 = a
1 + 31r
| | a1 + a1 + 31r | |
S32 = |
| *32 |
| | 2 | |
S
32 = a
1
a
1 = (2a
1+31r)*16
a
1 = 32a
1 + 496r
−31a
1 = 496r /: (−31)
a
1 = −16r /:r
26 lis 21:27
Nikka: i oczywiście r≠0
26 lis 21:30