Zad. z parametrem
Ania: Bardzo proszę o pomoc. Dana jest funkcja f(x) = 2−x(2a+2b+x)−2(a+b+1). Dla jakich liczb a i b
wierzchołek wykresu funkcji f należy do ujemnej półosi OX?
28 lis 18:27
Basia:
dla żadnych; popraw wzór funkcji; jest nieprawidłowy
to co napisałaś to funkcja liniowa; wykresem jest prosta, która, jak wiadomo, żadnego
wierzchołka nie ma
prawdopodobnie tam ma być 2x2 na początku
28 lis 18:31
Ania: taką mam treść zadania
28 lis 19:03
yog-sothoth: Jak to? Jak się pomnoży to jest wyrażenie z iksem do kwadratu−uporządkować trzeba i już.
O co tyle krzyku?

Czy tak nie można jak napisałem zrobić?
28 lis 19:10
Andy:

y = −x
2 −2(a+b)x −2a−2b o ile się nie pomyliłem
i z vieta xw = − b/2a
xw < 0
czyli
−b / 2a < 0
2(a+b) / −2 < 0
−a−b < 0
czyli
−b < a
chyba
28 lis 19:27