usuń niewymierność z mianownika
Hanka:
a) 4√3
−−−−−−
√3+2
b) 12
−−−−−−
√5−√3
27 lis 22:24
AROB: pomagam
27 lis 22:34
Hanka: super
27 lis 22:38
ratatatata: | | 4√3*(√3−2) | |
a) |
| |
| | (√3+2)*(√3−2) | |
27 lis 22:39
AROB: | | 4√3(√3 − 2) | | 12 − 8√3 | | 12 − 8√3 | |
a) |
| = |
| = |
| = |
| | (√3 + 2)(√3 − 2) | | 3 − 4 | | −1 | |
= 8
√3 − 12 = 4(2
√3 − 3)
| | 12(√5 + √3 | | 12(√5 + √3) | |
b) |
| = |
| = |
| | (√5 − √3)(√5 + √3 | | 5 − 3) | |
| | 12(√5 + √3 | |
= |
| = 6(√5 + √3) |
| | 2 | |
27 lis 22:42
Hanka: dziękuję Ci bardzo mam jeszcze parę zadań
27 lis 22:46