równanie z parametrem
ania: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji F(X) jest cały zbiór liczb rzeczywistych
F(x)=x−2mx2+2mx+1
28 lis 16:14
kaz: stosuj U do zapisywania ułamków
28 lis 17:23
Godzio:
mx
2+2mx+1≠0
Δ=4m
2−4m
Δ=16
√Δ=4
m=0 v m=1
28 lis 17:30
aaa: a z tym na górze x−2 nie trzeba nic robić
28 lis 17:36
Godzio: nie
28 lis 17:40
Nikka: to chyba nie do końca tak...
| | 1 | |
dla m = |
| też jest cały zbiór R |
| | 2 | |
28 lis 17:44
Nikka: Interesuje nas mianownik funkcji F(x) czyli g(x) = mx2 + 2mx + 1
Dziedziną funkcji będzie cały zbiór R gdy Δ ≤ 0.
Δ ≤ 0 ⇔ (2m)2 − 4m ≤ 0 ⇔ 4m(m−1) ≤ 0 ⇔ m∊<0,1>
28 lis 17:48
Godzio:
a no tak, kiedy nie ma rozwiązań dla delty to wtedy są R
28 lis 17:55
Nikka: zastanawia mnie tylko czy na pewno delta może być równa 0
gdyby wykluczyć to odpada nam m=0 i m=1, a przecież m może te dwie wartości przyjmować...
28 lis 17:59
aaa: hmm dla Δ<0 to wtedy układ nie ma wogóle rozwiazan,
to jak moze byc cały zbiór R?
28 lis 18:01
aaa: coś nie tak jest
28 lis 18:01
Nikka: jest ok, wtedy wykres paraboli leży nad osią OX lub pod w zależności od a − dziedziną jest
wtedy całe R
28 lis 18:18