Pomocy :(
Wojtas: W trójkącie ABC dwusieczna poprowadzona z wierzchołka C przecina przeciwległy bok w punkcie D.
Wiedząc, że /<BDC/ = 100* i że odcinek CD jest równy jednemu z boków wychodzących z
wierzchołka C, oblicz miary kątów trójkąta ABC.
26 lis 19:37
kasandra:

I<CDBI = 100
o to I< ADCI= 80
o −−− bo kąty te są przyległe
IDCI = IACI to: ΔADC jest równoramiennym
więc I<CADI= I<ADCI= 80
o
to: I<ACDI= 180
o − 160
o = 20
o
CD jest dwusieczną kąta C więc I<DCBI= 20
o
zatem I<CI= 40
o to I<BI= 180
o − 120
o = 60
o
odp:
I<AI= 80o I<BI= 60o I<CI= 40o
27 lis 15:33