wyrazy podobne
Hanka: wykonaj działanie i zredukuj wyrazy podobne
(2x−y)3−(2x+y)2−(4x−3y)(4x+3y)+12x2y+y(y2+4x)+20x2
a następnie oblicz dla x=√5,y=−2√5
27 lis 23:40
AROB: pomogę
27 lis 23:48
Godzio:
(2x−y)3−(2x+y)2 = (2x+y)2(2x−y−1)
(4x−3y)(4x+3y)= (16x2−9y2)
12x2y+20x2=4x2(3y+5)
y(y2+4x)=y3+4x
(2x+y)2(2x−y−1)−(16x2−9y2)+4x2(3y+5) +y3+4x
(2√5−2√5)2(2√5+2√5−1) − ( 5*16−9*4*5)+4*5(−6√5+5)+−8*5√5 +4√5
−80+180−120√5+100 − 45√5+4√5=200−79√5
nie wiem czy się nie pomyliłem
27 lis 23:52
Godzio: o cholipka zapomniałem magicznego słowa
27 lis 23:52
AROB: = 8x3 − 12x2y + 6xy2 − y2 − 4x2 − 4xy −y2 −16x2 +9y2+12x2y+y3+4xy+20x2 =
= 8x3 + y3 + 6xy2 + 7y2 =
=8(√5)3 + (−2√5)3 + 6√5*(−2√5)2 + 7*(−2√5)2 =
= 8*5√5 − 8*5√5 + 6√5*20 + 7*20 =
= 40√5 − 40√5 + 120√5 + 140 = 20(6√5 + 7 )
27 lis 23:55
Godzio: −80+180−120√5+100+45√5+4√5=200−79√5
27 lis 23:56
AROB: Oj,
Godzio,
Godzio ...
27 lis 23:59
Godzio: jednak ma byc minus
200−161√5
28 lis 00:01
Godzio: aj dziabnąłem sie przecież
28 lis 00:01
Godzio: AROB a nie zjadłaś jednego y3 ?
28 lis 00:02
AROB: Będzie poprawka.
28 lis 00:03
Godzio: a nie dobrze bo później zapisałaś
28 lis 00:04
Godzio: taka końcówka mi wyszła
8x3−4xy+8y2
28 lis 00:07
AROB: = 8x3 − 12x2y + 6xy2 − y3 − 4x2 − 4xy − y2 −16x2 +9y2 +12x2y + y3+4xy +20x2=
= 8x3 + 6xy2 + 8y2 =
= 8(√5)3 + 6*√5*(−2√5)2 + 8*(−2√5)2 =
= 8*5√5 + 6√5 * 20 + 8 * 20 =
= 40√5 + 120√5 + 160 = 160√5 + 160 = 160(√5 + 1)
28 lis 00:14