podzielność liczb
Mira: Znajdź współrzędne x,y, które są liczbami naturalnymi, spełniającymi warunek:
NWW(x,y) + NWD(x,y) = 10
Wydaje mi się, że należy zastosowac równanie diofantyczne, ale żle się poruszam w tym temacie.
27 lis 09:35
Miś:
Oznaczmy NWD(x,y) = d
wtedy
x = k1d
y = k2d liczby k1; K2 muszą być względnie pierwsze
NWW((x,y) = k1*k2*d
warunek ma postać:
k1*k2*d + d =10 ⇒ d*( k1*k2 + 1) =10
Czyli wyliczam wszystkie możliwe przypadki:
d = 1 ⇒ k1*k2 = 9 ⇒ k1 = 1 ; k2 = 9 ⇒ x = 1 y = 9
lub k1 = 9 ; k2 = 1 ⇒ x = 9 y = 1
d = 2 ⇒ k1*k2 = 4 ⇒ k1 = 1 ; k2 = 4 ⇒ x = 2 y = 8
lub k1 = 4 ; k2 = 1 ⇒ x = 8 y = 2
d = 5 ⇒ k1*k2 = 1 ⇒ k1 = 1 ; k2 = 1 ⇒ x = 5 y = 5
d = 10 ⇒ k1*k2 = 0 nie będzie rozwiązań większych od zera
27 lis 09:58
Mira: Dzięki Ci Miś.
27 lis 12:53
Miś:
27 lis 13:45