procenty
Hanka:
Pan K chce wpłacić do banku 2000zł na okres 1 roku.ma do wyboru 3 rodzaje lokat
a) oprocentowanie 5%,kapitalizacja po roku
b)oprocentowanie 4,8%,kapital. co pół roku
c) oprocentow.4,6% kapitalizacja co kwartał
Która lokata jest najkorzystniejsza?
27 lis 23:15
Eta:
a) 2000*5%= 100 zł −−−odsetki
b) 2000( 1 +0,024)
2 = 2000*1,024
2=2000*1,04856= 2097,15 zł
odsetki = 97,15 zł
c) 2000*(1+0,0115)
4= 2000*1,0115
4 = 2000*1,046799= 2093, 60 zł
odsetki = 93, 60 zł
teraz sama odpowiedz , na pytanie .....
Dobranoc
28 lis 01:36