sprawdzenie wyniku
Karolina: Czy mogę prosić tylko o sprawdzenie wyniku?
Ze zbioru {1,2,3,4...,11} losujemy jednocześnie 3 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
co najmniej jednej liczby parzystej.
I wyszło mi P(A)=2933 sprawdzi mi ktoś czy to jest dobrze?
27 lis 18:03
Andrzej: Dobrze Ci wyszło.
27 lis 18:09
Karolina: Dziękuję bardzo dobry człowieku
27 lis 18:10
i: przepraszam a znasz sie na logarytmach

? potrzebuje pomocy p(4) to jest pierwiastek z 4 ,ale
mi cos nie wychodzi to napisanie
log
25 5+ log
2 p(4) − 4
2log
4 7=
27 lis 18:24
Karolina: to by było coś 2+12 −16log47, nie wiem co z tym ostatnim, a mojego wybawcy chyba już nie
ma
27 lis 18:30
i: tyle to i ja wiem,ale dzieki
27 lis 18:38
Andrzej: na pewno tam ma być
√4 ? trudno mi uwierzyć żeby nauczyciel w liceum sprawdzał czy jego uczeń
wie ile to
√4 przy okazji logarytmów. No i ten logarytm z 7 nie bardzo pasuje do przykładu.
Ale jakby co, to:
log
2 2 = 1
a log
4 7 jest liczbą niewymierną, do znalezienia w tablicach.
27 lis 18:39
i: aha dzieki tam napewno jest p(4)
27 lis 18:41