Wyznacz sumę n początkowych ciągu <hel>
qwerty: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu (2, 22, 222, ...)
27 lis 17:26
Basia:
a1=2
a2=22=2*10+2=2*101+2
a3=222=2*100+2*10+2 = 2*102+2*101+2
a4=2222=2*1000+2*100+2*10+2 = 2*103+2*102+2*101+2
a5=22222=2*10000+2*1000+2*100+2*10+2 = 2*105+2*104+2*103+2*102+2*101+2
..........................
an = 2*10n−1+2*10n−2+....+2*101+2
Sn = 2*10n−1 + 2*2*10n−2 + 3*2*10n−3+ 4*2*10n−4+.....+(n−1)*2*101 + n*2 =
n−1
∑ (n−i)*2*10i
i=0
czy to wystarczy ?
27 lis 17:53
qwerty: nie rozumiem końcówki , jeszcze nie miałem newtona , a jakby ciąg sie składał z ( 1,11,111...)
27 lis 17:57
Bogdan:
2 + 22 + 222 + 2222 + ... + 222...2 (w ostatnim składniku jest n dwójek) =
2*(1 + 11 + 111 + 1111 + ... + 111...1) =
= 2*[ (10
0) + (10
1 + 10
0) + (10
2 + 10
1 + 10
0) + (10
3 + 10
2 + 10
1 + 10
0) +
+ (10
n−1 + 10
n−2 + 10
n−3 + ... + 10
0) ] = S
Każda suma w nawiasach okrągłych jest sumą wyrazów ciągu geometrycznego,
w którym a
1 = 1, q = 10.
| | 101−1 | | 102−1 | | 103−1 | | 104−1 | | 10n−1 | |
S = 2*( |
| + |
| + |
| + |
| + ... + |
| ) = |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 101 + 102 + 103 + 104 + ... + 10n − n | |
= 2* |
| = S |
| | 9 | |
W liczniku mamy sumę n wyrazów ciągu geometrycznego.
| | | | 10(10n − 1) − 9n | |
S = 2* |
| = 2* |
| = |
| | 9 | | 81 | |
| | 104 − 27 − 10 | | 9963 | |
Np. dla n = 3: 2+22+222 = 2* |
| = 2* |
| = 2*123 = 246, |
| | 81 | | 81 | |
| | 105 − 36 − 10 | | 99954 | |
dla n = 4: 2+22+222+2222 = 2* |
| = 2* |
| = 2*1234 = 2468. |
| | 81 | | 81 | |
| | 10n+1 − 9n − 10 | |
Odp.: 2 + 22 + 222 + 2222 + ... + 222...2 = 2* |
| |
| | 81 | |
28 lis 00:38
AS: Bogdanie ubiegłeś mnie − podaję nieco inną wersję
| | 2 | |
2 + 22 + 222 + . = 2*(1 + 11 + 111 + ...) = |
| *(9 + 99 + 999 + ...) = |
| | 9 | |
| 2 | | 2 | |
| *[(10 − 1) + (100 − 1) + ..] = |
| *[(10 + 102 + ...) − n] = |
| 9 | | 9 | |
| 2 | | 10*(10n − 1) | | 2 | |
| *[ |
| − n] = |
| *[(10*(10n − 1) − 9*n] |
| 9 | | 10 − 1 | | 81 | |
28 lis 09:33
Nikka: ile propozycji rozwiązań...
28 lis 09:40
qwerty: czyli które jest poprawne
28 lis 13:15
qwerty: dzięki za propozycje

teraz to do mnie przemawia
28 lis 13:16