rozwiaz rownania
as: Rozwiaz rownanie:
a) √2x − 2 = √2 −1
b) 2 − 2√3z = √3
c) √2y + y = 4
d) √3t − 2 = t − √3
28 lis 14:08
Godzio:
zrbie ci przykład a i c i na ich zasadzie zrobisz reszte
a)
√2x−2=
√2−1
√2x=
√2+1
| | √2+1 | | √2 | | 2+√2 | |
x= |
| * |
| = |
| (usunąłem niewymierność)
|
| | √2 | | √2 | | 2 | |
c)
√2y+y=4
y(
√2+1)=4
| | 4 | | √2−1 | | 4√2−4 | |
y= |
| * |
| = |
| =4√2−4 |
| | √2+1 | | √2−1 | | 2−1 | |
28 lis 14:22
as: tylko troche sie to nie zgadza z odp. z ksiazki... bo:
28 lis 14:43
as: pomoze ktos z b i d? bo nie chca mi wyjsc

i nie wiem co z tym a) bo wynik sie rozni.
28 lis 16:13
as: ?
28 lis 17:19
Godzio: a to jest ro samo
| 2+√2 | | 2 | | √2 | | √2 | |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b) 2−2
√3z=
√3
2−
√3=2
√3z
d)
√3t−t=−
√3+2
t(
√3−1)=−
√3+2
| | −√3+2 | | √3+1 | | −3−√3+2√3+2 | | −1+√3 | |
t= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | √3−1 | | √3+1 | | 2 | | 2 | |
28 lis 17:25
as: dzieki wielkie
28 lis 17:48