3 zadania mata rozsz
bania:
1.wykaż że dla wszystkich dodatnich wartości parametru m funkcja f(x)=(|m|−m−3)x+m jest funkcja
malejącą i jej wykres przecina oś OY powyżej osi OX
2. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log2x−1(9−x2).
3. Dana jest funkcja f(x)= (m2−4m)x2+2mx+1
a)wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja f osiąga wartośc najmniejszą i
ma dwa różne miejsca zerowe
b) wykaż ze nie istnieje wartość parametru m dla którego miejsca zerowe funckji f sa
liczbami przeciwnymi
27 lis 15:31
Basia:
Jeżeli m>0 ⇒ |m|=m czyli
f(x) = (m−m−3)x+m = −3x+m
a=−3<0 ⇒ f(a) jest malejąca
można to zresztą udowodnić
x1<x2 /*(−3)
−3x1 > −3x)2 /+m
−3x1+m > −3x2+m
f(x1) > f(x2)
czyli większemu argumentowi odpowiada mniejsza wartość ⇒ f. malejąca
Punkt przecięcia z osią OY to P(0,m)
m>0
czyli punkt leży "powyżej" osi OX
27 lis 16:18
Basia:
Popatrz Jakubie !
Jest wpis, a licznik się nie zmienił. Ciekawe czy teraz przeskoczy na "2" czy na "1"
27 lis 16:59
Basia:
Przeskoczył na "2". Po moim pierwszym wpisie cały czas, aż do drugiego było "0"
27 lis 17:00
bania: dzięki ale jakbyś mogła mi jeszcze wyjaśnić skąd się wziął ten punkt przecięcia
27 lis 17:43
Jakub: Teraz jest już w porządku. Nie ma innej możliwości, jak taka że nie wczytała Ci się nowa wersja
strony, tylko załadowała poprzednia. Tam musiała być 1 po twoim pierwszym wpisie, ponieważ 2
po następnym wpisie bierze się przez zwiększenie o jeden liczby odpowiedzi na głównej stronie.
27 lis 21:34