z góry dziękuje
1.W koło o promieniu 4 wpisano kwadrat. Pole każdego z odcinków kołowych, które w ten sposób
powstały, jest równe:
a)4 pi − 8 b)16 pi − 82 c)2 pi − 4
2. Okno ma kształt kwadratu zakończonego na górze półkolem. Szerokość okna wynosi 0,5 m. Ilość
szkła potrzebna do oszklenia tego okna wynosi (z dokładnością do 0,01 m2):
a) około 0,35m2 B) około 1m2 c)około 0,75 m2
Aha mam jeszcze jedną prośbe możecie pisać jakich wzorów używać i po koleji co robicie.. Bo
oprócz tego że chce mieć zadanie to chce wiedzieć jak to się robi
a2 = r2+r2
a2 = 2r2
a = r√2
r = 4
a=4√2
| Pkoła−Pkwadratu | ||
P1 odcinka = | = | |
| 4 |
| π*r2−a2 | |
= | |
| 4 |
| 16π−16*2 | 16(π−2) | ||
= | = 4(π−2) = 4π−8 | ||
| 4 | 4 |
a=0,5 = 12
r = a2 = 14
P = Pkwadratu+Ppółkola=
| πr2 | ||
a2+ | = | |
| 2 |
| 1 | π(14)2 | |||
( | )2 + | = | ||
| 2 | 2 |
| 1 | π | ||
+ | = | ||
| 4 | 32 |
| 8+π | |
| 32 |
| 8+3,14 | 11,14 | |||
P≈ | = | ≈ 0,35 | ||
| 32 | 32 |