prosze o pomoc!!
HelpMe!: Ze zbioru z={x∊C:x>0 i x≤5 i 3x3x−2x≤3} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby a i
b które traktujemy jako współrzędne punktu P9a,b). Jakie jest prawdopodobieństwo, że punkt P
leży na prostej o równaniu 2x−y−1=0?
tam jest 3x przez 3x−2x
27 lis 19:53
Basia:
[ 3*2
x−2*3
x≤0 i 3
x−2
x>0 ] lub [ 3*2
x−2*3
x≥0 i 3
x−2
x<0 ]
[ 3*2
x≤2*3
x i 3
x>2
x ] lub [ 3*2
x≥2*3
x i 3
x<2
x ]
| | 2x | | 2 | | 2x | | 2x | | 2 | | 2x | |
[ |
| ≤ |
| i |
| <1 ] lub [ |
| ≥ |
| i |
| >1 ] |
| | 3x | | 3 | | 3x | | 3x | | 3 | | 3x | |
[ x≥1 i x>0] lub [x≤1 i x<0]
x≥1 lub x<0
x<0 odpada bo w warunkach jest: x>0
x≥1 i x≤5 ⇒ x∊<1;5>
Z = {1,2,3,4,5}
|Ω|=5*4 = 20
y=2x−1
czyli odpowiednie są pary:
(1,1) niemożliwe, bo losowanie bez zwracania
(2,3)
(3,5)
(4,7) odpada, bo 7 ∉Z
(5,9) odpada, bo 9 ∉Z
czyli tylko 2 pary spełniają żądany warunek
P =
220 = 0,1
28 lis 00:49
Karolina: Można jakoś jaśniej to zadanie bo nie rozumiem
1 paź 17:21