x
Johnson: Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k , przechodzącego przez punkty
A i B , jeśli:
* k : y = − 2x − 2; A(5 ,10), B (3,12)
27 lis 15:37
Nikka: Równanie okręgu to (x−a)2 + (y−b)2 = r2 S(a,b) − środek okręgu, r− promień
Należy rozwiązać układ równań:
(5 − a)2 + (10 − b)2 = r2 bo A należy do okręgu
(3 − a)2 + (12 − b)2 = r2 bo B należy do okręgu
b = −2a − 2 bo S∊k
Z układu obliczymy a, b i r.
27 lis 15:59
Johnson: b = −2a − 2 , dlaczego tutaj zamiast x jest a przy 2?
27 lis 16:12
Nikka: do równania prostej pod y wstawiasz b , pod x a ( środek należy do prostej k czyli współrzędne
środka spełniają równanie prostej)
27 lis 16:14
Johnson: rozumiem, dziękuję za pomoc.
27 lis 16:18
akira: mam nadzieję, że się udało wszystko policzyć
27 lis 21:40
jjjj: jjjjjjjj
20 mar 17:02