rozkład wielomianu
Karo: Mam pytanie, jak rozłożyć x
4−2x
3−3x
2+4x−1 na postać dwóch wielomianów stopnia 2 o
współczynnikach całkowitych i takich że współczynniki przy drugich potęgach są równe 1 −−>
metodą (x
2+bx+c)(x
2+ax+m)
27 lis 19:47
kasandra:
Najpierw sprawdzamy czy wielomian ma pierwiastki całkowite
( byłoby wtedy najprościej

)
W( 1) = 1 −2 −3 +4 +1 ≠0 i W( −1) też≠0
niestety ale nie ma pierw. całkowitych ( a szkoda)
więc korzystając ze wzoru na; a
2 −b
2 = ( a−b)(a+b)
rozbijamy tak wyrazy wielomianu;
W(x) = x
4 −2x
3+x
2 −4x
2 +4x −1= ( x
2 −x)
2 −( 4x
2 −4x +1)=
stosując wzór : a
2−2ab +b
2= ( a−b)
2
= ( x
2 −x)
2 −( 2x −1)
2= teraz stosujemy wzór na różnicę kwadratów
W(x) = ( x
2 −x +2x −1)( x
2 −x −2x +1) =
( x2 +x −1)( x2 −3x +1)
i to wsztstko.
28 lis 00:51
Basia:
Cześć Eto ! Znowu udajesz kogoś innego ?
Drugi sposób bardziej żmudny, dla tych, którzy nie widzą jak rozkładać na czynniki Twoim
sposobem
x4−2x3−3x2+4x−1 = (x2+ax+b)(x2+cx+d)
x4−2x3−3x2+4x−1 = x4+cx3+dx2+ax3+acx2+adx+bx2+bcx+bd
x4−2x3−3x2+4x−1 = x4 +(c+a)x3+(d+ac+b)x2+(ad+bc)x+bd
b*d = −1
b=1 d=−1 lub b=−1 d=1
1.
a+c=−2
−1+ac+1=−3
−a+c=4
2c = 2
c=1
a=−3
x2−3x+x
x2+x−1
2.
tak samo i to samo wyjdzie
28 lis 01:04
Basia: chochlik: oczywiście x2−3x+1
28 lis 01:06
Eta:
Szkoda że nie wpisałam nicku "Aza"
to na forum byłaby fajna grupa
BABA 
Tylko co na to
Bogdan ?

Pozdrawiam
28 lis 01:18
28 lis 01:23
Bogdan:
Wolę nazwę
ABBA
28 lis 01:23
Eta:
Ja też

tymbardziej ,że powstała
13 listopada i to w piątek
28 lis 01:25
Eta:
Przepraszam
tym bardziej ( nie dałam spacji
28 lis 01:27
Eta:
Chcecie chałwę
28 lis 01:53
Godzio: naprawde

? czyli
ABBA powstała w dzień moich urodzin
28 lis 02:00
28 lis 02:09