procenty
Hanka: Na działce leśnej założono szkółkę drzewek,która zajmuje 8800m2 co stanowi 16% całej
działki,resztę przeznaczono na pole golfowe
a) ile ha ma łącznie działka
b) jaki procent pól golfowych stanowi teren przeznaczony pod szkółkę
27 lis 23:32
AROB: pomogę
28 lis 00:30
AROB: a) x − pole całej działki
16% x = 8800
0,16 x = 8800 ⇒ x =8800 : 0,16 =
55000 [m2]
b) pole golfowe = 55000 − 8800 = 46200 m
2
szkółka
| | 8800 | |
−−−−−−−−−−−− * 100% = |
| * 100% ≈ 19% |
| | 46200 | |
pole golfowe
28 lis 00:39