| √5 | ||
1. Wiedząc, że α jest kątem ostrym i sin α = | , oblicz tg α.
| |
| 5 |
| sinα − cosα | |
| sinα + cosα |
| sinα | ||
a nastepnie podstaw dowzoru tgα= | ||
| cosα |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
Dzień dobry.
Jeśli kąt α jest ostry, to dopuszcza się następujący sposób rozwiązywania.
Rysujemy trójkąt prostokątny, zaznaczamy kąt α, boki oznaczamy zgodnie z podaną
w treści zadania funkcją trygonometryczną, obliczamy długość trzeciego boku. korzystając
z twierdzenia Pitagorasa.
Np. w zadaniu 1 długość trzeciego boku = √25x2 − 5x2 = √20x2 = 2√5x
| √5x | 1 | |||
tgα = | = | |||
| 2√5x | 2 |