27 lis 12:53
Mateusz: x*y=1500
(x −50)(y+1)=1500
x*y +x −50y −50 = 1500
1500 +x −50y −50= 1500 => x = 50(y+1)
50(y+1)*y= 1500 /:50
y2 +y −30=0 Δ= 121 √Δ= 11
y1= 5 v y2 = −6 → odrzucamy
więc x = 50(5+1)= 300
odp: 300 uczniów
27 lis 13:17
Basia:
n − planowana liczba uczestników
x − cena planowana / 1 uczestn.
n*x = 1500
x = 1500n
(n−50)(x+1) = 1500
nx = (n−50)(x+1)
nx = nx+n−50x−50
n−50x−50=0
n−50*1500n−50=0 /*n
n2−50n −50*1500 = 0
Δ = (−50)2 + 4*50*1500 = 50*50 + 4*50*1500 = 502(1+4*30) = 502*121 = 502*112
√Δ=50*11 = 550
n1=50−5502 = −250 ∉N odpada
n2 = 50+5502 = 300
odp. n=300
27 lis 13:21
KASIEK: Ślicznie dziekuję. Pozdrawiam
27 lis 14:03
Bogdan:
To zadanie było już tutaj wczoraj
28216
27 lis 14:36